Ideer

Politisk bokhylle – juni 2020

Vi har samlet noen av de bøkene Civitas ansatte har lest og skrevet om i det vi har kalt en «politisk bokhylle». Her er en oversikt over omtalte bøker fra de siste månedene.

Publisert: 4. juni 2020

Vi har samlet noen av de bøkene Civitas ansatte har lest og skrevet om i det vi har kalt en «politisk bokhylle», som du finner her. Under er en oversikt over noen av de bøkene vi har skrevet om de siste månedene.

Lars Peder Nordbakkens serie i Minerva om sentrale liberale bøker fortsetter. Verkene han trekker frem er både klassikere og mer moderne bidrag. De siste månedene har han trukket frem tre bøker om betydningen av liberale institusjoner:

https://www.civita.no/politisk-bokhylle/tucker-paul-unelected-power-the-quest-for-legitimacy-in-central-banking-and-the-regulatory-state

https://www.civita.no/politisk-bokhylle/einaudi-luigi-selected-political-essays-vol-3

https://www.civita.no/politisk-bokhylle/dahrendorf-ralf-society-and-democracy-in-germany

https://www.civita.no/politisk-bokhylle/sen-amartya-the-idea-of-justice

Nordbakken har også skrevet om Dalibor Rohacs bok om globalismen, som forsvarer det globale perspektivet fra et liberal-konservativt ståsted. Denne boken er aktualisert blant annet av den norske debatten om FN-pins, FNs sikkerhetsråd og norske interesser. Norges rolle i FNs sikkerhetsråd er tema for Tove Gravdals bok, som idehistoriker i Civita, Mathilde Fasting, både har skrevet og laget podcast om:

https://www.civita.no/politisk-bokhylle/rohac-dalibor-in-defence-of-globalism

https://www.civita.no/politisk-bokhylle/gravdal-tove-til-bords-med-de-mektige-historien-om-norge-og-fns-sikkerhetsrad

Fasting har også skrevet om en bok som viser hvordan markedsøkonomi og næringsliv bidrar til gode samfunn, mens Marius Doksheim presenterer forskning om handelens betydning for ulikhet:

https://www.civita.no/politisk-bokhylle/otteson-james-r-honorable-business-a-framework-for-business-in-a-just-and-humane-society

https://www.civita.no/politisk-bokhylle/helpman-elhanan-globalization-and-inequality

I avdelingen for mindre politiske bøker, har Bård Larsen skrevet om Steffen Kvernelands nyutgivelse:

https://www.civita.no/politisk-bokhylle/kverneland-steffen-slyngel-de-luxe

Resten av omtalene i den politiske bokhyllen kan leses her.