I den omfattende amerikanske undersøkelsen General Social Survey (GSS) som gjennomføres annethvert år av the National Opinion Research Center har man over lengre tid spurt om hva som gjør folk lykkelige. Kontrollert for andre variabler som blant annet  inntekt, familiestatus, og utdannelse, fant man at de som oppgir at de føler seg frie også er lykkeligere enn andre.

 

I en artikkel i City Journal nevnes også valgfrihet som viktig for lykke. I et eksperiment i delstaten Connecticut undersøkte man betydningen av valgfrihet blant beboere på et sykehjem. Resultatene var oppsiktsvekkende. De som fikk større grad av frihet til å velge selv, bl.a. når de skulle ha ”filmkveld”, ble mer aktive, gladere og levde lengre.

 

Det er heller ikke slik at økonomisk frihet føler til mindre lykke fordi folk blir usikre og stressede. I artikkelen i City Journal fremgår det at det er en positiv sammenheng mellom økonomisk frihet og følelsen av lykke. Men, valgfriheten må heller ikke være grenseløs. I artikkelen argumenteres det for at valgfriheten bare gir lykke dersom den begrenses av moral – av evnen til å skille rett og galt.