Økonomi og velferd

Kommentar: FrP og Høyre tenker nytt om landbruk

Publisert: 31. januar 2007

Reformer i jordbrukspolitikken er nødvendige uavhengig av tilpasning til en fremtidig ny WTO-avtale. Derfor er det viktig at FrP og Høyre så tydelig viser vilje til reformer i jordbruket.

Norges manglende vilje til å reformere jordbrukspolitikken gjør at landet fungerer effektivt som bremsekloss for en ny multilateral handelsavtale. Norge har den tvilsomme æren av å være verdensmester i proteksjonisme.

Civita har rettet søkelyset på behovet for reformer i jordbrukspolitikken, bl.a. gjennom rapporten «Jordbrukspolitikken – moden for reform» av Norman Aanesland og Olaf Holm, som kan lastes ned gratis fra Civitas hjemmeside. Rapporten ble presentert på et frokostseminar i Civita hvor de landbrukspolitiske talsmennene for både Fremskrittspartiet og Høyre deltok, Hans Frode Asmyhr og Torbjørn Hansen.  

I dag beskriver Nationen hvordan Siv Jensen i debatt med landbruksminister Terje Riis-Johansen, tok til orde for en avskaffelse av markedsreguleringen for melk  Modig! Og det i en forsamling bestående av bønder Jæren. Partiformanenns forslag er i tråd med rådene i den nevnte rapporten fra Civita.

Ifølge Dagens Næringsliv i dag, samler Høyres Torbjørn Hansen krutt til et dokument-8 forslag om bedre vilkår for melkebønder som driver samdrift – en type kostnadseffektiv organisering av melkeproduksjon som Bondelaget og Senterpartiet ikke liker. Bra fra Høyre!  

Spørsmålet som må stilles er hvordan vi sikrer et livskraftig norsk jordbruk i en stadig mer global økonomi. Vi trenger debatt om reformer om hvordan norsk jordbrukspolitikk kan reformeres for å fremme friere og mer rettferdig handel, styrket eiendomsrett og økt selvhjulpenhet.

Dag Ekelberg

Mer om jordbruk på Civitas hjemmeside:

Melkemarkedet – konkurranse eller regulering, av Normann Aanesland og Olaf Holm

Landbruket liv laga? av Dag Ekelberg

Handelsbarrierer dreper, rapport fra tankesmien Center for The New Europe (CNE)

Mer om globalisering og handelsspørsmål