Medieomtaler fra 2015

– Invitasjon til dialogmøte: Drømmeløftet – NTB Info

Innovasjon Norge arrangerer et dialogmøte med tema bærekraft og skaperkultur. Sdministrerende direktør Anita Krohn Traaseth møter Marthe Gerhardsen fra Tankesmien Agenda og Kristin Clemet fra Civita til debatt.

– Vi vil oss et land – Bladet Vesterålen

Leserinnlegg om statlig nedsalg. Samme innlegg som i Altaposten Torsdag 22.01. “Regjeringen prøver seg med en politikk fra det siste århundret i forrige årtusen. Men selv konservative tenketanker som Civita kritiserer dette gammelmodige prinsipprytteriet: privatisering er påkrevet i land med store underskudd og stor utenlandsgjeld…dette er ikke tilfellet i Norge” – Folkebevegelsen MOT privatisering av Statskog

– Selger politisk nettverk – Dagsavisen

Nyåpnet gruppe, Policy Network, skal holde nettverksmøter om viktige politiske saker. Her får man også mulighet til å delta i samtaler og utveksle erfaringer, noe man ikke får på Civitas frokostmøter, sier grunnleggerne

– En ekte konservativ bør savne den gammeldagse kapitalismen – Morgenbladet

Lena Lindgren om statlig eierskap. Civita nevnes for rapporten om statlig nedsalg

– Salget av landet vårt strider mot all fornuft – Altaposten

Kronikk om forslaget om salg av Statskog SF. Forfatteren mener dette er politikk fra forrige årtusen og gir bare mening for land med stor utenlandsgjeld, noe Norge ikke har. “Selv konservative tenketanker som Civita kritiserer dette gammelmodige prinsipprytteriet”, skriver han

– Panelet om rikets tilstand og året som kommer – Amerikansk Politikk

Eirik Løkke i Civita er intervjuet i forbindelse med president Obamas State of the Union-tale tirsdag kveld, norsk tid

– Vil ha flere kvinnelige toppsjefer – VG

Intervju med styremedlem i Civita, Karoline Hagen Kjos. Hun deltar denne uken på konferansen i Davos

– Lite nytenkende om legalisering – NRK

Mina Gerhardsen har en kronikk om legaliseringsdebatten. Hun mener Civitas forslag om å vurdere legalisering av narkotika er verken spesielt tøft eller særlig nytenkende.

– Mellom fornuft og pragmatikk – Dag og Tid

Lars Gauden Kolbeinstveit har en kronikk om statlig eierskap og boken Staten som Kapitalist

– På topp fra Groruddalen – Groruddalen

Yassine Arakia havnet på tiendeplass på Oslo Høyres nominasjonskomitee. Krisitin Clemet leder komiteen.

– Venstresida i Angrepsposisjon – Manifest

Om ulikhetsdebatten, skrevet av Alf Holmelid. Han mener Civitas argument om at vi må akseptere forskjeller for å oppnå vekst, nå står for fall.

– Hvorfor er vi redde for religion? – Fri tanke

Om religionens plass i det norske samfunnet. Intervju med blant andre Torkel Brekke, i Civita

– Frivilligheten er ikke ufri – Vårt Land

Birgitte Brekke svarer på kritikken fra Kristin Clemet (VL 19. januar). Hun sier Kristin legger feil primisser til grunn når hun sier at statsstøtte til frivillige organisasjoner fører til mer statlig styring.

– Tanker som tenker – Dagbladet

Jon Rognlien kommenterer er både Civita og Manifest viste førpremiere på filmen “Leviatan” på mandag.

– Sterk i troen – Dagbladet

Eirik Løkke og Torstein Ulserød i Civita har en kronikk om narkotikapolitikken i Norge, der de oppfordrer politikerne til å tørre å ta debatten

– Tankerus – Dagens Næringsliv

“Den liberale tankesmien Civita går i et notat inn for å legalisere cannabis. Sentrum-venstre-tankesmien Agenda synes det holder å ruse seg på Thomas Piketty”. – Kort kommentar nederst på siden.

– Feighet – Vårt Land

Kommentar om ytringsfrihet og hasj-debatten. Forfatteren mener det er for enkelt av Civita å stemple politikerne som feige bare fordi de har andre meninger.

– Alkohol og hasj-diskusjon – Glåmdalen

En leser er uenig i Civitas narkotika-forslag.

– Utfordringer fra Putins vanstyrte Russland – Kommentar.no

“19.1. inviterte CIVITA til visning av den russiske storfilmen LEVIATHAN. Etter hyggelig mingling over et glass, samlet 150 forventningsfulle gjester seg i kinosalen i Filmens Hus og Cinemateket. Alle forventninger ble innfridd!”, skriver Steinar Paulsen

– Å tenke nye tanker om utvikling – Dagsavisen

Grunnen til at mange unge i dag engasjerer seg i politikk, er et ønske om å bidra i globale rettferdighetsspørsmål. Han skriver om Civitas nye bistandsprosjekt

– Hundre år og like forsømt – VG

Bård Larsen skriver om folkemordet i Armenia og oppfordrer regjeringen til å anerkjenne folkemordet

– To tanker i hodet – Dagens Næringsliv

Mathilde Fasting skriver om ulikhet og klargjør Civitas argumenter i debatten

– Clemet – Klassekampen

«Kristin Clemet, har lagt ned et arbeid i den uavhengige tankesmien med mål om å samle de borgerlige partiene. Resultatet ga en regjering med Høyre og Fremskrittspartiet flertatl i Stortinget. Dette uavhengige samlingsstedet ledet av Clemet får æra. At hun tar Høyre og regjeringen i forsvar, ofte for å nyansere et negativt bilde og forklare at media har misforstått, er helt tilfeldig» Skriver avisen på side 4

– Nyårsbrev om språk og religion – Driva

Leserinnlegg: «Høgrefolk rundt tenketanken Civita er flinke på mange område. Men dei høyrer til ei unasjonal overklasse og brukar eit danskfarga ordforråd. Dansk har berre to kjønn. Norsk har tre».

– Sitat – VG

“Hva er det med å studere økonomi, som gjør at man ikke vil jobbe med økonomi? – Kristin Clemet

– Når røyken har lagt seg – Dagen

Jarle Kallestad har en kronikk om ytringsfrihet og bedriver kollegakritikk. Kristin Clemet og Erik Poppe-saken nevnes. Han avslutter med å si at man selsagt kan være uenig i hva han sier, men “sånn taler ekte journalister”. Han referer ikke til seg selv, men to danske journalister som ikke vil trykke Mohammed-tegningene.

– Da KrF Tapte – Vårt Land

“I spørsmålet om rammebetingelser for organisasjonslivet, kom Lars Korsvald i mindretall”, skriver Kristin Clemet i en kronikk

– 5 på gaten – Avisa Nordland

Hva mener du om å legalisere hasj slik Civita foreslår?

– Clemet til topps – VG

Kristin og Jenny Clemet blir begge spurt om helgens nominasjon. Samme sak i Aftenposten Morgen

– Sitat – Troms Folkeblad

“Kunne vært interessant å høre hva politikerne mener om forslaget om å sette ned et utvalg til å vurdere narkotikapolitikken” – Kristin Clemet

– Høyre til valg med vestkantliste i Oslo – Aftenposten

Fem av 10 kandidater på sikker plass hos nominassjonskomiteen er bosatt i bydelene Frogner eller St. Hanshaugen. Kristin mener listen er en god kombinasjon med tanke på kjønn, alder, bosted og etnisk bakgrunn. Hun understreker også at hun ikke deltok i diskusjonen av datters plassering.

– Hva fører til terror? – NRK

Bård Larsen deltok på Verdibørsen. “Å trekke direkte linjer mellom opplevelse av urett til grusom vold mot uskyldige mennesker er en forenkling”, mener han.

– Morten Traavik: Nord-Koreanske barn er bedre i norsk enn de fleste norske rappere – Natt & Dag

Intervju med kunstneren. Civita og Bård Larsen blir diskutert.

– Bokslipp: Folkemordet på armenerne – Klassekampen

OSLO: Norsk PEN inviterer til lansering og debatt i forbindelse med utgivelse av Jahn Otto Johansens nye bok «Folkemordet på armenerne». Boka vil bli kommentert av et panel som består av jurist Hanne Sophie Greve, historiker Bård Larsen (Civita) og forfatter og Tyrkia­kjenner Eugene Schoulgin.

– Vi kan tenke selv – Tønsberg Blad

Leserinnlegg som mener avisen representerer Civita for mye og dermed påvirker leserne negativt. Begge sider bør bli hørt slik at leseren kan gjøre seg opp en egen mening.

– Sagt og ment – Norge idag

«Særlig daværende utenriksminister Jonas Gahr Støre, men også statsminister Jens Stoltenberg, var (i 2006 under karikaturstriden) mer opptatt av å beklage at noen følte seg krenket enn av å forsvare ytringsfriheten». – Lars Fr. H. svendsen

– Religion rundt forhandlingsbordet – Dagen

“Norge bør søke samarbeid med religøse aktører for å fremme menneskerettighetene internasjonalt”, skriver Elie Storesletten. Hun er enig med Terje Vigtel og Nikolai Hegertun i Civita i at dialog er å foretrekke fremfor krig med aktører som ikke deler vårt syn på menneskerettighetene.

– Humanisten Egils verdi – Stavanger Aftenblad

Lektor Stian Aske mener Civitas frokostmøte fra November, “Hva skal vi med humanister?” er flåsete og lite tillitsvekkende.

– Ukens sitat – Norge Idag

«Det handler ikke om ekstremisme på begge sider når den ene siden holder seg innenfor demokratiske spilleregler og den andre vil sprenge dem med vold” – Lars Fr. H. Svendsen, prosjektleder i Civita

– Klar vekst i byråkratiet – Dag og Tid

Tallet på byråkrater i direktoratene har økt med 23 prosent mellom 2003 og 2013. Utdanningsdirektoratet brukes som et eksempel der dette tallet har økt fra 247-1282 i perioden 2006-2014. En forklaring kan være PISA-undersøkelsen som kom ut rett etter at Kristin Clemet var tilsatt som utdanningsminister. Departementet ønsket å få en «flying start” sa daværende statssekretær Helge Ole Bergesen.

– Kontrollkomiteens maktesløshet – Ukeavisen Ledelse

Magne Lerø har leder om Telenor-saken. Han gjengir Morten Kinanders kommentar til Klassekampen

– Sagt – VG

«.@OleTorp1 mener at Per Fugelli er klok «som alltid». Nei, Ole Torp, ikke alltid, Ofte, ja – men slett ikke alltid. #aktuelt» Kristin Clemet på Twitter

– Dagsrevyen – NRK

Intervju med Eirik Løkke på Dagsrevyen basert på nytt Civita-notat om ruspolitikk, skrevet av Løkke og Torstein Ulserød.

– Ruspolitikk – NRK

Eirik Løkke deltar i debatten på NRK basert på Civita-rapporten: Narokitapolitikken: Behov for nye ideer og bedre løsninger, skrevet av Løkke og Torstein Ulserød.

– Nå skal realfagene inn i barnehagen – Aftenposten

Tre store realfagssatsninger siden 2002 har ikke ført til at norske skoleelever er blitt bedre i matematikk. Nå står barnehagen for tur. Referer til Kristin Clemets satsning 2002-2006.

– Tilfeldig ruspolitikk – NRK

Eirik Løkke og Torstein Ulserød har en kronikk basert på Civita-rapporten: Narokitapolitikken: Behov for nye ideer og bedre løsninger.

– Clemets definisjon av nyheter – Utdanningsforbundet

Samme innlegg som stod i Dagsavisen 14.01

– Våg å være Charlie – Universitas

Den største trusselen for samfunnet er likegyldighet hos massene, skriver redaktøren. «Vi må ikke gå tilbake til et samfunn der massene ser at noe ikke er riktig, men likevel lar det skje”. Eirik Løkke nevnes for sin kommentar til Erik Poppe.

– Når stemningen snur – Minerva

Torstein Ulserød har skrevet et innlegg om ytringsfrihet norske politikere. Politisk lederskap handler om å stå opp for prinsipper, skriver han

– Ny klimapolitikk underveis? – ZERO

«Er norsk klimapolitikk et spørsmål om pragmatisme, hvor diskusjonen dreier seg om utmåling av virkemidler? På Zerokonferansens dag 2 under bolken om «Ny klimapolitikk» fikk vi en litt sprikende, men interessant debatt om dette med blant andre Civita og Agenda, representert ved hhv Lars Peder Nordbakken og Marte Gerhardsen, i panelet»

– Problemet med Mæland-doktrinen – Minerva

Innlegg om salg av Flytoget. Refererer til debatt mellom Monica Mæland og Gahr Støre på et frokostmøte i regi av Civita

– En selektiv bruk av tall – Dagsavisen

Nestleder i Utdanningsforbundet, Steffen Handal, kritiserer Kristin Clemets innlegg i avisen 8. januar og ressursbruken i norske skoler og hvordan mediene bruker tallene feil. Han mener hun blir rammet av sin egen refs.

– Må godta tausheten – Klassekampen

Morten Kinander har uttalt seg om korrupsjonssaken i Telenor. Han tror ikke Stortinget kommer til å få høre hele sannheten fra Baksaas. Dette vil bryte med løftet han har gitt overfor aksjonerene, sier Kinander.

– Nå går alt så mye bedre, gjør det ikke? – Minerva

Bård Larsen har skrevet et innlegg om den nye boken til Helge Ole Bergesen, Farvel Machiavelli.

– Vil vise regjeringen hvordan loven skal være – Telemarksavisa

Streikere i Porsgrunn sier til avisen at de frykter Civita står endringene i arbeidslivsmodellen som Høyre forsøker å få gjennomslag for.

– Twitter-sitat – Troms Folkeblad

Kristin Clemets tweet er sitert: «75 pst av danskene assosierer noe negativt med ordet ‹politiker›, bare 7 pst noe positivt. #iverdensbesteland”

– Twitter-sitat – Tønsberg Blad

Kristin Clemets tweet om Gahr Støre er sitert: “Det virker som han mener at vi skal ta mer hensyn jo mer vi blir truet med vold”.

– Tror ikke ytringsfriheten vil begrenses – Dagbladet

Kristin Clemet er intervjuet sammen med blant annet sjefsredaktørene i VG og Dagbladet. Hun mener vi ikke få ta ytringsfriheten for gitt og håper nå at flere vil reflektere over dette og dermed styrke ytringsfriheten.

– Den norske modellen skaper også ulikhet – Bergens Tidende

Lars Gauden Kolbeinstveit mener Arbeiderpartiet har lagt seg på en mindre markedsvennlig linje etter 2005.

– Ulikhet til bekymring – Agenda

Thor Steinhovden fra Agenda argumenterer for at ulikhetsdebatten er viktig å ta i Norge.

– Vi må dele for å skape – Fedrelandsvennen

Alf Holmelid fra SV har en kronikk om ulikhetsdebatten. Han mener høyresiden og Civitas argumentasjon for å godta forskjeller i samfunnet ikke holder stand lenger.

– Problematisk å forby symboler – Advokatbladet

Å forby ekstremistenes symboler er problematisk fordi det fører til en katt-og-mus-lek som utfordrer legalitetsprinsippet, sier Morten Kinander i et intervju

– Ulikhet til bekymring – Dagens Næringsliv

Hannah Gitmark er bekymret for ulikhet i Norge og mener Civitas gjentagelser om at denne debatten ikke er relevant i Norge begynner å bli parodisk

– Vi må ikke fire en tomme – Bergens Tidende

Terrorismens mål er å forandre samfunnet. Det beste svaret er å forandre samfunnet minst mulig ved å insistere på det liberale demokratiets grunnpremisser. Vi må ikke fire én tomme, skriver Lars Frederik Svendsen

– Avskylig terror – Sunnmøringen

Samtidig som vi holder fast på ytringsfriheten, må vi se om det finnes andre verkemidler enn satire som kan motvirke ekstremisme. Både faglig argumenter og dialog mellom mennesker med svært ulik religion og politisk grunnsyn, er verdfullt for å bygge ned motsetninger. Kristin Clemet tvitret: «Tenk om alle aviser i hele Europa nå hadde blitt enige om å trykke satiriske tegninger som «krenker» religioner og politikk». Det er ingen god løysning skriver avisen.

– Kra Kra fra Twitter – Moss Avis

«Jeg har 39 999 følgere, hvem vil bli nummer 40 000?» – Kristin Clemet

– Synes Støre er utydelig – Dagens Næringsliv

Kristin Clemet og Torbjørn Røe Isaksen blir intervjuet. De er enige om at Støre er utydelig i sine uttalelser om ytringsfriheten. Støre tilbakeviser kritikken.

– Politisk Autisme – Klassekampen

Hans Ebbing skriver om det han kaller «politisk autisme” på venstresiden i norsk politikk. Civita er nevnt som liberale dogmatikere som forskanser seg mot levende kunnskap, men er ikke fokuset i kronikken

– “Charlie Hebdo var en prestisjemål” – Vårt Land

Bård Larsen fra Civita blir intervjuet. Han tror terroristene valgte Charlie Hebdo av strategiske årsaker, og ikke fordi de var så opprørte over tegningene.

– Eirik Løkke gjest i NRK-fredagspanelet –

Rådgiver i Civita, Eirik Løkke, diskuterte blant annet Paris-terroren på NRK østlandssendingen som gjest i fredagspanelet.

– Hvordan stoppes kriminaliteten? – Romerikes Blad

Skal frihet kombineres med trygghet, må samfunnet akseptere at det finnes noe kriminalitet, da et totalitært overvåkingssamfunn er det eneste som kan etterforske alle lovbrudd. Skal Høyre overleve i fremtiden trengs det prinsipiell kriminalitetsdebatt fra andre steder enn mindretallet i Civita.

– En oppmuntring til vold – Dagbladet

Erik Poppe mener norske aviser ikke bør publisere karikaturtegningene. Det er flere uenige i, inkludert Kristin Clemet. Hun mener det har en informasjonsverdi for publikum å se hva konflikten dreier seg om.

– Krenkelsestyranniet er byttet ut – Aftenposten

Eirik Løkke i Civita har en kronikk om ytringsfrihet og offentlighetens reaksjoner etter Charlie Hebdo massakeren Kronikken blir gjengitt i Liberaleren

– Må ikke jobbe mer – Klassekampen

Hallvard Bakke er uenig med Civita i at velferdsstatens ytelser må reduseres. Bør besvares.

– Pop-up Pyongyang – Le Monde Diplomatique

Intervju med Henrik Placht og Morten Traavik om nytt kunstprosjekt i Nord-Korea. Civita nevnes for sin kritikk av kunstnernes tidligere verk.

– Vebjørn Selbekk er Charlie. Derfor bør han få Fritt Ords Pris. – Aftenposten

Erik Tornes mener det ikke finnes en bedre kandidat for årets fritt ord pris. Han er enig med Morten Kinander i Civita som sier at presse-Norge har vært feige i denne debatten. Prisen bør derfor gå til en som ikke har vært det.

– Vi er i samme båt – Verdens Gang

Bård Larsen og Morten Kinander i Civita har en kronikk om terroren i Europa og spør hvordan det norske samfunnet vil reagere på lignende terror her i landet. Gjengitt i Liberaleren

– Erkjenner at Selbekk ble stående alene – NTB

NTB-sak hvor Jonas Gahr Støre får kritikk av Kristin Clemet for sin håndterining av Karikaturstriden i 2006. Støre sier han har beklaget til Vebjørn Selbekk og gjør det gjerne igjen. Gjengitt i Vårt Land, Nettavisen, Dagen, Telemarksavisa, Aftenbladet

– Hva er en nyhet? – Dagsavisen

Kristin Clemet har skrevet en kronikk om medienes overdrivelse av kuttene i norsk skole

– Kvitter fra Twitter – Romerikes Blad

To av Kristins Clemets twitter-meldinger en gjengitt, @kristinclemet

– Forbannet løgn og statistikk – Nettavisen

Gunnar Stavrum er enig med Kristin Clemet i at Unio og Klassekampen bruker meningsmålinger feil og i praksis manipulerer utfallet ved å stille ledende spørsmål.

– Jubel – Klassekampen

Mimir Kristjánsson svarer på Kristin Clemets kritikk av avisens bruk av meningsmålinger og manipulering av resultater.

– Tanker på nordnorsk – Bladet Vesterålen

Nordland Akademi for Kunst og Vitenskap etablerer en ny tenketank. De er inspirert av Civita under Kristin Clemet og skal bidra til å utvikle nordnorsk identitiet.

– Ellevil overgang – Finansavisen

Avisen omtaler jobbskiftet for Villeman Vinje. Han går nå fra Civita til NyAnalyse.

– Ulikhet og økonomisk vekst – Dagens Næringsliv

Omfordeling som øker mulighetene til arbeid for de med lavest inntekt, er viktig. Dersom man samtidig sørger for at alle har god tilgang til utdannelse, sikrer det mulighetene til inntektsgivende arbeid. Blir det derimot for mye omfordeling, kan det hemme den økonomiske veksten, skriver Mathilde Fasting og Villeman Vinje i Civita.

– Valgfriheten har grenser – Aftenposten

Det er vanskelig å få øye på Aftenpostens gode argumenter for søndagsåpne butikker, skriver Kjell Magne Bondevik. Han referer til Kristin Clemets blogg

– Nyttårstankar rundt det nye Nårvei – Dagen

Hallgrim Berg skriver om demografi og innvandring i Dagen. Liberalistiske Civita nevnes som noen av pådriverne for økt arbeidsinnvandring med sikte på lavere lønnskostnader, noe som vil gi høyere profitt til arbeidsgiverne.

– Til kamp mot liberalerne – Klassekampen

Asle Toje mener konservative har mer til felles med sosialister enn liberalere og at Minerva blir sittende på pikerommet til Civita. Saken ble sitert i Bergens Tidende

– Stat og fellesskap for demokrati – Hamar Arbeiderblad

Innlegg om Fukuyama, av Andor Normann. ”Lederen av den blå tankesmie Civita, Kristin Clemet, ble spurt om sitt syn på Fukuyama og sier at hun deler hans syn. 

Det hun sier rimer dårlig med de angrep som settes inn fra vår blåblå regjering for å svekke fagbevegelsen, offentlig sektor og statens makt.”

– Nå skal drømmene få løfte Innovasjon Norge – 3in.no

Om Innovasjon Norges strategi fremover. Civita og Kristin Clemet nevnt i fm med et møte senere i januar.

Neste arrangement

jan
27
tirsdag
08:00

Frokostmøte tirsdag 27/1: Norsk arbeidsliv – bedre eller mer brutalt?

Cafe Christiania

Civita inviterer til frokostmøte 27. januar kl. 8.00-9.30. Regjeringen har fremmet forslag om en rekke endringer i arbeidsmiljøloven. Vil endringene gi oss et bedre og mer fleksibelt arbeidsliv, eller blir det bare verre og mer brutalt? I panelet: Robert Eriksson, Tor-Arne Solbakken og Stein Lier-Hansen.

Kommende arrangementer

Tidligere arrangementer