Menneskerettigheter og demokrati
Er Donald Trump tidenes verste president? – Hans Olav Lahlum presenterer USAs presidenter fra George Washington til Donald Trump
I kveldens møte samtalte Hans Olav Lahlum med Eirik Løkke om de amerikanske presidentene, fra George Washington til Donald Trump. Se video fra møtet her!
Les mer »Rødt er mer enn langt nok til venstre
Venstresidens skatteøkninger er ikke moderate, skriver Gard Løken Frøvoll.
Les mer »Vi må ikke gruble oss bort fra virkeligheten
Det amerikanske demokratiet er i full krise. Det er ikke helt utenkelig at det vil rakne. Rakner det for USA er Europa på sikt ille ute, i en verden der Kina og Russland står klare til å ta over stafettpinnen, skriver Bård Larsen i Trønderdebatt.
Les mer »En slags ny-fascisme
De autoritære på høyresiden kan omtales som ytterliggående populister eller revolusjonære nasjonalister, men i grunnen koker det ned til det ubehagelige faktum at mye av denne bevegelsen representerer en slags ny-fascisme.
Les mer »Déjà vu fra historiens skraphaug
De nye autoritære har funnet ut at de kan få viljen sin uten det klassiske diktaturet, eller uten totalitarisme.
Les mer »Trump har gjort stor skade på det amerikanske demokratiet
Det er lov å håpe at det republikanske partiet gjenfinner seg selv etter Trump.
Les mer »Skal ytringsfriheten også gjelde for ekstremister?
Hør ny episode av vår podcast Liberal halvtime med Sarah Zahid, medlem av ytringsfrihetskommisjonen, forfatter og jusstudent ved Universitetet i Bergen.
Les mer »Høyre/venstre-aksen er fortsatt viktig
Partier som ikke vil si hva slags regjering eller hvilken statsminister de ønsker seg, taper som regel på det. De må ofte bruke uforholdsmessig mye tid på å besvare spørsmål om dette fremfor å snakke om partiets politikk.
Les mer »Får velgerne en garanti om borgerlig regjering ved borgerlig flertall?
Politikk, sett fra utsiden, er ofte mye spinn, spill og spetakkel. Mediene elsker det. På innsiden kan det være en studie i samarbeidets kunst, skriver Kristin Clemet i Aftenposten.
Les mer »Din og min drittsekk
Også blant noen relativt moderate folk på høyresiden finnes ambivalens til Trump. Her er grunntonen at Trump er vulgær og kanskje ikke ønskelig, men han har tross alt fått til noe og alternativet er ikke stort bedre, skriver Bård Larsen i VG.
Les mer »Krisen er ikke Trump, men partiet
Så lenge Trump og trumpismen evner å sette fyr på massene – og så lenge den identitetspolitiske kulturkrigen ikke ser ut til å avta – er det lite som tilsier at dette skal gå over, skriver Bård Larsen i Vårt Land.
Les mer »Civita i Debatten i P2 om liberalisme og Norge mot 2050
I dagene før jul samarbeider NRK P2 med flere ulike organisasjoner, som får låne studio og lage egne programmer. Civita er andre organisasjon ut med programmer mandag og tirsdag denne uken der temaene er liberalisme og Norge mot 2050. Programledere er Mathilde Fasting og Eirik Løkke fra Civita med gjester i studio.
Les mer »Rødts økonomiske program sprenger rammene for demokratiets styringskapasitet
Risikoen er stor for at Rødts politikk vil krympe økonomien og føre til økt ulikhet i makt, muligheter og personlig frihet. Rødts utkast til stortingsvalgprogram er langt mer konkret og innholdsrikt enn tidligere. Dermed er det blitt lettere å forholde seg til hva Rødts økonomiske politikk egentlig går ut på, skriver Lars Peder Nordbakken i Minerva.
Les mer »Hvordan skape flere «sørkoreaer» i Afrika?
I Erik Solheims argumentasjon for en sterk og kompetent stat blir det viktigste hengende i luften: Institusjonene som lenker staten til frihet og menneskelig utvikling, skriver Lars Peder Nordbakken i Bistandsaktuelt.
Les mer »Stortingspresident Tone Wilhelmsen Trøen om demokratiet, arbeidet på Stortinget og nordisk samarbeid
Gjest i denne episoden av vår podcast Liberal halvtime er stortingspresident Tone Wilhelmsen Trøen, som mener at det norske demokratiet står støtt og at vi vil ha god nytte av nordisk samarbeid i fremtiden.
Les mer »Korttidsminneforeningen
Vi burde har lært. Det gjelder alle former for autoritarianisme, høyre, venstre, islamister, spiller ingen kasserolle. For å vinne den kampen må vi snakke om det meste, også det ubehagelige. Det er ikke tid for politisk korrekthet eller konfliktskyhet; alle kort på bordet, alle mann til pumpene, skriver Bård Larsen.
Les mer »Demokratiet trues i Europa – hva kan EU gjøre?
Se video fra Civitakveld med Bård Larsen, Inna Sangadzhieva, Eva Sarfi og Nick Sitter.
Les mer »Er styringspartiene i Europa i krise?
Se video fra møtet med Raymond Johansen, Torbjørn Røe Isaksen og Johannes Bergh.
Les mer »2021-valget kan bli et brudd med den pragmatiske tilnærmingen til private velferdstilbydere
De rødgrønne partiene går inn for å stramme inn på eller fjerne kommunenes adgang til selv å bestemme om de vil drive velferdstjenester i egenregi eller ideell regi, eller om de også vil benytte seg av kommersielle aktører.
Les mer »Vi avfeier ikke ensomhet, svar til Aasland
Civita, FHI og SSB har svært like funn på utviklingen av ensomhet i Norge de siste tiårene. Agenda er selvsagt velkomne til å produsere egen forskning som kan vise svakheter i den forskningen som foreligger, skriver Lars Fr. H. Svendsen i Harvest.
Les mer »