Sæbø, Sun Heidi: Kina – den nye supermakten

 

 

Kagge, 2019. 322 sider.

Teksten er skrevet av Mathilde Fasting, idéhistoriker i Civita.

 

 

Sun Heidi Sæbø har skrevet en svært interessant bok om Kina, hvor undertittelen er Jakten på Xi Jinping og det moderne Kina. Sæbø har kjent Kina fra innsiden helt siden hun studerte der på begynnelsen av 2000-tallet. Det rammer inn denne fremstillingen, fordi hun drar tilbake mer enn 15 år senere for å forstå fenomenet Xi. Det gjør hun gjennom å reise til steder Xi har bodd og arbeidet.

Sæbø har skrevet en svært interessant og tankevekkende bok, om mannen som ikke pekte seg ut som en fremtidig leder, men som i dag sitter som president uten tidsbegrensning. Hun undersøker myter som er skapt om ham, plukker dem fra hverandre og tegner et bilde av en mann med store ambisjoner som er i ferd med å bli like mektig som Mao. Det er skremmende, og enda mer skremmende er det at hun på siste side skriver at hun ikke har funnet noen som virkelige kjenner Xi – kanskje de gjør det, men ikke har mot til å si hva de mener? Det nærmeste hun kommer er en barndomsvenn, som i dag er professor i USA, som gir et lite innblikk og beskriver en hensynsløs og ambisiøs Xi.

Sæbø skriver godt, boken er lett å lese, og den som vil vite mer om Kina og om hvordan Xi kom til makten, kan gjerne starte med denne boken.

 

Se også:

Liberal halvtime: Hvordan forstå Kina?

Sæbø, Sun Heidi: Kims Lek. En diktator, et splittet land og en forsvinningssak i Sørkedalen

Nr. 15 2016: Kinas lydige statskapitalisme – en modell uten fremtid

Støtt Civita

Civita er en liberal tankesmie som gjennom sitt arbeid skal bidra til økt forståelse og oppslutning om de verdiene som ligger til grunn for en fri økonomi, det sivile samfunn og styrket personlig ansvar. Civita er en ideell virksomhet. Vårt arbeid består av debattmøter, seminarer, publikasjoner, skolering og viktige innspill i samfunnsdebatten. Dette er gjort mulig ved hjelp av støtte fra private.

Ditt bidrag vil bidra til at Civita kan fortsette det viktige arbeidet med å formidle kunnskap og ideer som utvider rommet for politisk debatt.

GI DITT BIDRAG HER »