Politiske fanger – fem sterke historier

Mennesker som er fengslet for sine ytringer, kan ha en sterk symbolsk betydning i internasjonal politikk.

Se film fra møtet her:

 

På frokostmøtet ble fem historier om fengslede menneskerettighetaktivister presentert:


Yang Jianli
, kinesisk dissident, aktivist og akademiker, vil presentere Liu Xiaobo. Xiaobo er en kinesisk forfatter som fikk Nobels Fredspris i 2010. Han er dømt til 11 års fengsel for sitt engasjement for politiske og sivile rettigheter i Kina.

Bjørn Engesland, generalsekretær i Helsingforskomiteen, vil presentere Ales Bialiatski. Bialiatski er en menneskerettighetsforkjemper fra Hviterussland som ble arrestert i 2011 og dømt til fire års fengsel.

Nargess Tavassolian, datteren til Nobelprisvinner Shirin Ebadi, vil introdusere den iranske menneskerettighetsadvokaten Nasrin Sotoudeh. Sotoudeh ble fengslet i 2011 og dømt til 11 års isolat for anklager om propaganda og or å utgjøre en fare for Irans nasjonale sikkerhet.

Eligio Cedeño, venezuelansk bankmann som har vært fengslet uten rettsak, vil presentere den venezuelanske dommeren Maria Afiuni. Hun er under husarrest på bakgrunn av korrupsjonsanklager etter å ha løslatt Cedeño som følge av direktiver fra FN.

Pavel Khodorkovsky, politisk aktivist for sivile rettigheter i Russland, vil introdusere sin far, den russiske entreprenøren Mikhail Khodorkovsky. Han er dømt til syv års fengsel for underslag av penger etter offentlig å ha kritisert den russiske regjeringen.

Frokostmøtet var et samarbeid mellom Amnesty Norge, Helsingforskomiteen, Human Rights Foundation, Oslo Freedom Forum og Civita.

 

Støtt Civita

Civita er en liberal tankesmie som gjennom sitt arbeid skal bidra til økt forståelse og oppslutning om de verdiene som ligger til grunn for en fri økonomi, det sivile samfunn og styrket personlig ansvar. Civita er en ideell virksomhet. Vårt arbeid består av debattmøter, seminarer, publikasjoner, skolering og viktige innspill i samfunnsdebatten. Dette er gjort mulig ved hjelp av støtte fra private.

Ditt bidrag vil bidra til at Civita kan fortsette det viktige arbeidet med å formidle kunnskap og ideer som utvider rommet for politisk debatt.

GI DITT BIDRAG HER »