Ideer

Trenger vi et liberalistisk parti?

Valgordningen gjør at det er meget krevende å starte nye partier og få plass i nasjonalforsamlingen i Norden. Men i Danmark har det lyktes: Liberal Alliance fikk ved siste valg ni representanter i Folketinget. Se video fra frokostmøtet mandag 24. september med partileder i Liberal Alliance, Anders Samuelsen.

Publisert: 24. september 2012

Valgordningen gjør at det er meget krevende å starte nye partier og få plass i nasjonalforsamlingen i Norden. Men i Danmark har det lyktes: Liberal Alliance fikk ved siste valg ni representanter i Folketinget.

Liberal Alliance ble etablert under navnet Ny Alliance i 2007 av utbrytere fra Radikale Venstre og de Konservative. Etter litt turbulens i starten er partiet nå etablert som et tydelig liberalistisk alternativ i dansk politikk. Ifølge Liberal Alliance mener alle de andre partiene i Danmark omtrent det samme, mens Liberal Alliance har tatt den plassen det danske Venstre hadde på 1980-tallet.

Men har Liberal Alliance innflytelse på dansk politikk? Er det tenkelig at særlig mange nordiske velgere vil støtte et liberalistisk parti? Hvilke merkesaker har Liberal Alliance?  Og hvordan ble det egentlig mulig å etablere et helt nytt parti i Danmark?

Se video fra møtet med partileder i Liberal Alliance, Anders Samuelsen.

Les også Jan Arild Snoens kommentar Det nye Venstre på Minervanett.no her.

Podcast fra møtet finner du her.

Se innlegget her:

Se debatten her: