Demokrati og rettigheter

Arbeiderbevegelsen

Sosialdemokratiet og fagbevegelsen har fått det svenske Patent- og Registreringsverkets ord for, at det er de, som har funnet på den nordiske modellen. Saken har vakt en del debatt mellom røde og blåe tankesmier, skriver Weekendavisen.

Publisert: 2. mars 2012

Sosialdemokratiet og fagbevegelsen har fått det svenske Patent- og Registreringsverkets ord for, at det er de, som har funnet på den nordiske modellen.

Inger Segelström knytter feiden til forskningsprojektet om den nordiske model år 2030, som det norske forskningsinstituttet Fafo nettopp har påbegynt, på SAMAKs oppdrag. Fafo skal utarbeide tema- og landrapporter, og i 2014 en avsluttende rapport, som utforsker modellens utfordringer på langsikt. Kan den overleve og hvordan, skriver Weekendavisen.

«Første gang jeg hørte det, troede jeg, det var en aprilsnar. Det er jo naragtigt og helt bizart. Det er en rigtig dårlig idé at monopolisere begreber og på den måde flytte dele af den politiske debat over i retssystemet. Der er et element af historiebrug, som minder mere om autoritære styrer end om den nordiske models hjemlande», sier den danske velferdsforskeren og professoren ved det Syddanske Universitet Klaus Petersen til Weekendavisen.

– Patentstyret i Norge fastslår i en kommentar til en liberal blogger, at en varemerkeregistrering ikke forhindrer bruken av begrepet den nordiske modellen i daglig tale, i debatter etc., og at politikere og forskere ikke behøver å spørre sosialdemokratene om lov for å bruke begrepet, skriver Weekendavisen.

Les hele artikkelen i Weekendavisen her.