Økonomi og velferd

Utviklingsindeks 2011

Hvilke land bidrar mest og best til å skape utvikling i verdens fattige land? Center for Global Development har lansert rapporten for 2011. Som tidligere gjør Norge det bra på de fleste områder, men på ett felt er vi dårligst blant alle landene. Norsk handelspolitikk er svært skadelig for verdens fattige og for å skape utvikling i fattige land. Les også Civitanotatet om handel med mat.

Publisert: 2. november 2011

Hvilke land bidrar mest og best til å skape utvikling i verdens fattige land? Center for Global Development har nå lansert rapporten for 2011. Som tidligere gjør Norge det bra på de fleste områder, men på ett felt er vi dårligst blant alle landene. Norsk handelspolitikk er svært skadelig for verdens fattige og for å skape utvikling i fattige land.

Hele rapporten finnes her.

Les også Civitanotatet:

Nr. 9 2009: Kan handel med mat redusere fattigdom?

Norge ligger i verdenstoppen når det gjelder beskyttelse av landbruket. Samtidig har mange av dagens fattige land har sitt konkurransefortrinn i produksjon og eksport av mat. Kan økt handel med mat bidra til å redusere fattigdommen og sulten i verden?

Tidligere kjente argumenter for proteksjonisme i innledende faser av et lands utvikling har igjen kommet opp i debatten. I dette notatet vurderes noen av argumentene for beskyttelse av landbruket. Det presenteres også en bedre strategi for utvikling, fattigdomsbekjempelse og matsikkerhet for verdens fattige: handel.

Last ned og les notatet her: civita-notat_9_2009