Ideer

Konservativt dypdykk

Studentersamfunnet i Bergen inviterer til konservativt dypdykk og samtale om konservatismen med Torbjørn Røe Isaksen, Cathrine Holst og Gunnar Skirbekk. Les mer om arrangementet her.

Publisert: 5. september 2011

«Enhver revolusjon har noe av det onde i seg»

– Edmund Burke

I Europa diskuteres stadig oftere spørsmål om kulturell identitet, nasjonale felleskap, sivilsamfunn og grensene mellom stat og marked. Noen mener dette markerer en ny vår for konservativ tankegang. Samtidig har Høyre opplevd stor framgang på meningsmålingene det siste året.

Torbjørn Røe Isaksen er stortingsrepresentant for Høyre og en av redaktørene i antologien Konservatisme, som kom ut tidligere i år. Boken presenterer tjueen konservative tenkere og politikere. Den tar for seg hvorvidt konservatisme er en ideologi, og hva som i så fall skiller den fra andre ideologier.

Edmund Burkes sitat «forandre for å bevare» regnes ofte som det konservative utgangspunktet. Likevel er det mye som skiller ham, Aristoteles, Margareth Thatcher og Francis Fukuyama fra hverandre. Kveldens panel vil diskutere hva det er som gjør disse personene spesifikt konservative, og hva som er forskjellene og likhetene i deres tenkning. Hva vil det egentlig si å være konservativ?

Sosiolog Cathrine Holst sier hun har sympati for konservatisme ment som politisk metode, men er kritisk til bokens konservative analyse av samfunnet. Kan vi kalle konservatisme en ideologi, eller er det ikke annet enn motstand mot sosiale reformer og velferdsordninger?

Holst møter professor i filosofi Gunnar Skirbekk og Torbjørn Røe Isaksen til samtale om konservatismen.

Les mer om arrangementet i Bergen her.

Les mer om Civitas bok Konservatisme her.

Les også Henrik Gade Jensens anmeldelse av boken  Konservatisme i lørdagens Jyllands-Posten: http://kpn.dk/boger/article2534151.ece