Konservativt dypdykk

 


«Enhver revolusjon har noe av det onde i seg»

– Edmund Burke

I Europa diskuteres stadig oftere spørsmål om kulturell identitet, nasjonale felleskap, sivilsamfunn og grensene mellom stat og marked. Noen mener dette markerer en ny vår for konservativ tankegang. Samtidig har Høyre opplevd stor framgang på meningsmålingene det siste året.

Torbjørn Røe Isaksen er stortingsrepresentant for Høyre og en av redaktørene i antologien Konservatisme, som kom ut tidligere i år. Boken presenterer tjueen konservative tenkere og politikere. Den tar for seg hvorvidt konservatisme er en ideologi, og hva som i så fall skiller den fra andre ideologier.

Edmund Burkes sitat «forandre for å bevare» regnes ofte som det konservative utgangspunktet. Likevel er det mye som skiller ham, Aristoteles, Margareth Thatcher og Francis Fukuyama fra hverandre. Kveldens panel vil diskutere hva det er som gjør disse personene spesifikt konservative, og hva som er forskjellene og likhetene i deres tenkning. Hva vil det egentlig si å være konservativ?

Sosiolog Cathrine Holst sier hun har sympati for konservatisme ment som politisk metode, men er kritisk til bokens konservative analyse av samfunnet. Kan vi kalle konservatisme en ideologi, eller er det ikke annet enn motstand mot sosiale reformer og velferdsordninger?

Holst møter professor i filosofi Gunnar Skirbekk og Torbjørn Røe Isaksen til samtale om konservatismen.

Les mer om arrangementet i Bergen her.

Les mer om Civitas bok Konservatisme her.

Les også Henrik Gade Jensens anmeldelse av boken  Konservatisme i lørdagens Jyllands-Posten: http://kpn.dk/boger/article2534151.ece

Støtt Civita

Civita er en liberal tankesmie som gjennom sitt arbeid skal bidra til økt forståelse og oppslutning om de verdiene som ligger til grunn for en fri økonomi, det sivile samfunn og styrket personlig ansvar. Civita er en ideell virksomhet. Vårt arbeid består av debattmøter, seminarer, publikasjoner, skolering og viktige innspill i samfunnsdebatten. Dette er gjort mulig ved hjelp av støtte fra private.

Ditt bidrag vil bidra til at Civita kan fortsette det viktige arbeidet med å formidle kunnskap og ideer som utvider rommet for politisk debatt.

GI DITT BIDRAG HER »