Menneskerettighetserklæringen
Demokrati og rettigheter

RETTIGHETER: Retten til eiendom

Ordinær menneskerettighetstenkning er stadig mer fiendtlig innstilt til beskyttelsen av privat eiendom og oftere mer mottakelig for ideer som står i konflikt med retten til eiendom, som økonomiske-, sosiale- og kulturelle rettigheter. De som mener at menneskerettigheter er avgjørende for frihet og velstand, og at retten til eiendom er en viktig menneskerett, bør fokusere sin innsats på å styrke beskyttelsen av retten til eiendom, skriver sjefjurist i CEPOS, Jacob Mchangama, i Cato Policy Report.

Publisert: 25. mai 2011

«Ordinær menneskerettighetstenkning er stadig mer fiendtlig innstilt til beskyttelsen av privat eiendom og oftere mer mottakelig for ideer som står i konflikt med retten til eiendom, som økonomiske-, sosiale- og kulturelle rettigheter. De som mener at menneskerettigheter er avgjørende for frihet og velstand, og at retten til eiendom er en viktig menneskerett, bør fokusere sin innsats på å styrke beskyttelsen av retten til eiendom,» skriver sjefjurist i CEPOS Jacob Mchangama i Cato Policy Report.

Les hele artikkelen her.

Les også Civita-notatet Privat eiendomsrett og de fattigste:

 

Rapporten International Property Rights Index er en omfattende sammenstilling av forskjellige lands eiendomsrettigheter. Årets utgave, den femte i rekken, bekrefter nok en gang at koblingen mellom økonomisk fremgang og eiendoms-rettigheter er sterk. Samtidig viser rapporten på nytt at eiendomsrettighetene varierer svært mye mellom forskjellige land. De fleste utviklingsland har jevnt over svake eiendomsrettigheter, som ofte ikke gjelder for alle innbyggerne i landet – og da spesielt ikke for de fattigste. Men eiendomsrett gir makt gjennom eierskap, ved at innbyggerne kan benytte og tjene på eiendommen. Slik skapes arbeidsplasser, inntekter og vekst. Økonomen Hernando de Soto har derfor utvidet sitt virkefelt fra å være en økonom med en spennende teori, til å bli en aktivist for styrkede private eiendomsrettigheter rundt omkring i verden. Dette notatet gir en enkel oversikt over rapporten og de Sotos ideer og arbeid.

Last ned notatet her…