18.- 20. mai arrangeres Oslo Freedom Forum på Grand Hotel og Oslo Nye Teater. Noen av verdens fremste tenkere og menneskerettighetsaktivister vil diskutere menneskerettighetssituasjonen i verden og ære dem som har risikert sitt liv for friheten. Blant talerne er Elena Bonner, Vladimir Bukovsky, Palden Gyatso, Václav Havel, Harry Wu og Elie Wiesel. Konferansen arrangeres av amerikanske Human Rights Action Center og Human Rights Foundation, og Civita er en av de norske samarbeidspartnerne.

Talerne inkluderer menneskerettighetsforkjempere, men også forfattere, tidligere statsledere og pionerer innen næringsliv, kultur og politikk. Det vil komme deltakere fra Hviterussland, Tsjad, Kina, Cuba, Tsjekkia, Frankrike, Guatemala, Ungarn, Jordan, Litauen, Mauritania, Nicaragua, Nord-Korea, Pakistan, Romania, Russland, Saudi-Arabia, Sudan, Sverige, Tibet, Tyrkia, Storbritannia, USA, Venezuela, Vietnam og Norge. 

Oslo Freedom Forum (OFF) er en konferanse om menneskerettigheter etter mønster fra det økonomiske forumet i Davos. Forumet vil samle tidligere statsledere, nobelprisvinnere, og kjente tidligere samvittighetsfanger. Alle har til felles at de utelukkende har kjempet med ikke-voldelige metoder. Forumet vil i tillegg til foredragsholderne samle kjente norske og internasjonale deltagere fra politikk, næringsliv og kultur.

Menneskerettighetene som universelle og ukrenkelige er under press fra organisasjoner, grupper og stater for å relativiseres i forhold til kultur, religion etc. OFF fokuserer på menneskerettigheter som medfødte rettigheter; rettigheter du har i kraft av å være menneske. Slik de ble definert av opplysningstidens filosofer og slått fast i FNs menneskerettighetserklæring fra 1948.

Konferansen som konsept er basert på TED (Technology, Entertainment, Design), en årlig konferanse i USA med foredragsholdere og underholdere fra øverste hylle innenfor mange sjangre og disipliner. www.oslofreedomforum.no