Ryktene om kapitalismens død…

Av Marius Doksheim, rådgiver i Civita

Omreguleringene av finanssektoren innevarsler ikke sosialisme, men at  kapitalismen er noe vi vil ta vare på og videreutvikle.

”Markedsliberalismen er ideologisk konkurs. Vi får nå et comeback for ideer om politisk styring og fordeling.” Sitatet kommer fra Audun Lysbakken, og ble jublende fremført for SVs landsmøte i 2009. På samme møte viftet en stolt Erik Solheim med Newsweek-forsiden som forkynte at ”We are all socialists now”.

Det er gjort justeringer i reguleringen av finansmarkedene, og flere vil komme. Men det er justeringer, ikke systemendringer. Markedsøkonomien er verken ideologisk eller finansielt konkurs. Etter 200 år med vekst tåler vi et par år med tilbakeslag bedre enn noen gang. Tross alt.

Tvert i mot er det de mest omfordelingsvillige som har fått større utfordringer etter finanskrisen. Det er vanskeligere enn tidligere å finne pengene som skal omfordeles og styres. Vi ser det i Norge, som endelig har fått en debatt om sentrale velferdsordningers bærekraftighet, og vi ser det for eksempel i USA, der Obamas ambisjonsnivå stadig nedjusteres.

Det har synliggjort hvor avhengig moderne sosialister og sosialdemokrater er av økonomisk vekst – og derigjennom markedsøkonomien. Kanskje er det derfor håpet om økt styring så langt ikke har ført til praktisk politikk.

Selv om det er for tidlig å konkludere, og selv om noen land allerede har innført noen begrensninger for finansaktørenes frihet, ser nemlig den økonomiske friheten i verden ut til å holde seg nokså konstant.

Heritage Foundation lanserte nylig årets Index of Economic Freedom, som inkluderer data til og med juni i fjor. Den viser at friheten er redusert i noen land, mest markant i USA og Storbritannia. Til gjengjeld øker den fortsatt i mange andre land, slik at det totale bildet er at friheten har holdt seg på samme nivå, til tross for finanskrisen. Det samme er tilfelle i Norge, som ligger på samme score som tidligere.

Det er positivt, fordi økonomisk frihet vil dra verdensøkonomien ut av krisen og til nye høyder. Til tross for sine eksesser er kapitalismen fortsatt en suksess, og den vil bli enda viktigere i årene som kommer. Vi trenger både ny vekst og en omlegging til grønnere produkter. Det vil kreve omstilling og innovasjon – og her er markedsøkonomiens på sitt beste.

En velfungerende kapitalisme krever, som en velfungerende offentlig sektor, stadig justering. Kun under de rette rammebetingelser vil markedet kanalisere menneskers egeninteresse til det felles beste. Det var et hovedpunkt for Adam Smith, og det bør fortsatt være et hovedpunkt for dagens liberale.

Derfor er ikke relativt begrensede omreguleringer av finanssektoren et tegn på at markedsliberalismen er ideologisk konkurs. Tvert i mot tyder den kraftige innsatsen for å få økonomien og finanssektoren på fote igjen på at kapitalismen er noe vi, tross alt, vil ta vare på og videreutvikle.

Newsweek-forsiden som forkynte at vi alle var sosialister, ble allerede i sommer etterfulgt av forsidesaken kalt ”The Capitalist Manifesto” – der det ble understreket at markedsøkonomien nå var viktigere enn noen gang. Heldigvis ser det ut til at den overlever finanskrisen.

Innlegget ble publisert på Minerva.as 4. februar 2010.