VALG: NRKs mageplaskNRKs mageplask
Av Hallstein Bjercke

NRK lovet oss tidenes beste valgdekning. Denne gangen skulle det ikke bare bli «brød og sirkus». Denne gangen skulle det bli seriøs, bred og god dekning av valgkampen. Hittil ser det ut til å bli et kraftig mageplask. TV 2 vinner prisen for beste TV-dekning av valget på knockout.

«NRK tar mål av seg til å bli folkets valgvinner,» sa nyhetsredaktør Jon Gelius til Kampanje den 5. august – ambisjonene var sannelig ikke små hos statskanalen, som ikke en gang stiller liste ved valget. Han fulgte opp med å love en valgkampdekning tuftet på «soliditet, troverdighet og tyngde».

Hva er det vi har fått? Jo, NRK sparket i gang valgkampen med et direktesendt folkemøte i god gammel ”brød og sirkus”-stil. De hadde samlet alle partilederne i Kristiansand og salen var stappet med klappende og buende partimedlemmer. Showet åpnet med noen krasse velformulerte revolverspørsmål fra programlederen, og i kjent gammel stil fikk politikerne maks 15 sekunder til å svare før ordet gikk videre. Siden politikerne ikke fikk fram så mye innhold på denne korte tiden tok programlederen seg den frihet å dra konkusjonene for dem – ikke helt presist, men det er da ikke det viktigste.

I NRKs folkemøter er det fortsatt show, stemning og kjappe replikker som er resepten. Tilbake i sofaen satt vi velger igjen med svært lite nye informasjon. Takket være dårlig regi og programledernes stadige trang til å avbryte på feil steder, bidro dette programmet kun til å øke politikerforakten. NRK følger opp med direktesendt innvandringsdebatt fra en moské på Oslo øst, direktesendt kriminaldebatt fra Oslo kretsfengsel og naturlig nok legger de skattedebatten til Petter Stordalens hage.

Hva i all verden er det som gjør en moské, et fengsel og hagen til en hotelleier til de rette rammene for en politisk debatt om disse temaene? Nivået på debattlederne er fortsatt like svakt og debattene blir deretter – selv om noen av deltagerne faktisk gjør en solid innsats for å forsøke å si noen annet enn de vanlige 15 sekunders standardsvarene som formatet tillater. De som derimot får ubegrenset taletid i tv-ruta er NRKs nyvinning: «Velgerpanelet». Her får B-kjendiser fra diverse reality-show lov til å kommentere debattene, deltagerne og politikk generelt. Hva er det som får NRK til å vurdere odelsjenta fra Jakten på Kjærligheten, fotballeksperten fra Kvitt eller Dobbelt og jordmora fra, ja nettopp, Jordmødrene til valganalytikere?

Et hederlig unntak er NRKs partilederutspørringer som gjennomføres i en mer seriøs, troverdig og rolig form, men selv her må man altså ha ekspertkommentatorer til å tolke de ulike partiledernes budskap i etterkant av hver utspørring. I tillegg benytter man flåsete og omtrentlige beskrivelser signert Petter Schjerven som innledning til hver utspørring. NRKs valgdekning har vært et gedigent mageplask. De har gått fra «brød og sirkus» til «sirkus». Statskanalen produserer valgsendinger totalt blottet for substans og uten soliditet, troverdighet og tyngde.

«Styrkeforholdet mellom NRK og den lille filialen i Bergen bekymrer meg midt i ryggen,» sa en kampklar Jon Gelius i august. Foreløpig når han ikke TV 2s dekning opp til knehasen engang. TV 2 har satset på en noe mer tradisjonell valgkampdekning. De drar fram sine gamle kanoner av noen debattledere i Oddvar Stenstrøm og Pål T. Jørgensen. De leverer – slik de alltid har gjort. TV 2s valgdekning er mer behagelig i formen, mer seriøs i innhold og gir rom for bedre og mer utfyllende svar, samtidig som programlederne stiller mer velplasserte spørsmål.

Det er en fornøyelse å se både partilederutspørringer, Valg-Tabloid og ikke minst Oddvar Stenstrøms folkemøter. Programmene bidrar til å belyse viktige politiske skillelinjer, ulike regjeringskonstellasjoner og partienes styrker og svakheter på en imponerende måte. Vi i sofaen får god informasjon og TV 2 lar oss også ta del i debatten på en god måte gjennom å integrere tv og internett. TV 2 vinner også nettsatsningen på knockout.

Artikkelen er publisert på E24.no 14. september 2009.

Støtt Civita

Civita er en liberal tankesmie som gjennom sitt arbeid skal bidra til økt forståelse og oppslutning om de verdiene som ligger til grunn for en fri økonomi, det sivile samfunn og styrket personlig ansvar. Civita er en ideell virksomhet. Vårt arbeid består av debattmøter, seminarer, publikasjoner, skolering og viktige innspill i samfunnsdebatten. Dette er gjort mulig ved hjelp av støtte fra private.

Ditt bidrag vil bidra til at Civita kan fortsette det viktige arbeidet med å formidle kunnskap og ideer som utvider rommet for politisk debatt.

GI DITT BIDRAG HER »