av Kristin Clemet, leder i Civita

Jeg er blant dem som ønsker en sterk borgerlig regjering etter valget i 2009.

 

Mye ligger til rette for det.  De ikke-sosialistiske partiene har hatt et solid flertall på nesten alle meningsmålinger siden 2005. Ved valget i 2007 gjorde de det meget godt: Venstre fikk et strålende resultat. FrP gjorde sitt beste kommunevalg noen sinne.  Høyre gjorde det mye bedre enn forventet. KrF tapte ikke, slik mange hadde spådd.

Men det er også mye som ligger til rette for at vi ikke får en borgerlig regjering etter valget i 2009: Venstre og KrF vil ikke samarbeide med FrP eller støtte en regjering med FrP. De vil helst sitte i en mindretallsregjering med Høyre.  Men FrP vil ikke støtte en slik regjering, siden det selv ikke får være med. For FrP er det nå så viktig å komme i regjering at det heller vil vente til 2013 enn å være støtteparti for andre. Og Høyre vil ikke velge, men holder alle dører åpne for regjeringsalternativer som ifølge de andre partiene ikke fins.

Mange borgerlige velgere er inderlig lei av kranglingen på ikke-sosialistisk side.  Enkelte håper at partiene ikke mener alvor, og at det hele bare er ledd i et politisk spill. På venstresiden er det mange som fryder seg og håper at uenigheten skal gi de rødgrønne en ny sjanse.

Alle kan få rett. Historien har vist at det ikke er lett å spå om den politiske fremtid. Mye tyder likevel på at SV får det vanskelig. Mange observatører mener at Regjeringen vil gå i oppløsning etter valget i 2009, og at det mest sannsynlige utfallet av valget er to ting: Et borgerlig flertall – og en regjering av Ap.

Situasjonen bør få noen til å tenke nytt. Det står saker på dagsordenen for Norge som er viktigere enn en borgerlig regjering, og som for mange Ap-velgere bør være viktigere enn å regjere med et borgerlig flertall. Det gjelder medlemskap i EU. Det er en forsømt sak, men det er også en fordømt viktig sak!

Så hvorfor ikke stoppe krangelen om hvem som skal regjere med hvem? Vi kan komme tilbake til saken i 2013. I mellomtiden kan vi bruke tiden på noe virkelig viktig og bringe Norge inn i EU.

Vi vet at meningsmålingene i dag gir nei-siden et solid forsprang. Vi vet også at de to ja-partiene, Høyre og Ap, venter på et stemningsskifte i folket. Men det holder ikke bare å vente på folket, så lenge folket venter på lederne. De må selv gi et bidrag til det stemningsskiftet de håper på. De må tale ja-sidens sak!

Den eneste regjering som med lyst og kraft kan bringe Norge inn i EU, er en Høyre/Ap-regjering. Det blir en blå-rød-regjering. På noen områder vil det bli vanskelig å samarbeide, men det har Høyre og Ap opplevd før. På andre områder, som for eksempel i utenrikspolitikken, vil det bli lett.  Jonas Gahr Støre vil få det mye greiere med Høyre enn han nå har det med SV. Og de som er EU-tilhengere i Venstre, KrF, FrP og SV har vel heller ikke så mye å beklage, dersom en ”storkoalisjon” kan gjøre Norge til et fullverdig medlem i EU.

Det ville bli unntakstilstand i norsk politikk dersom Ap og Høyre regjerte sammen. En slik storkoalisjon kan få mange negative konsekvenser. Men i denne situasjonen kunne den bli brukt til noe virkelig viktig!

Norge blir i stigende grad marginalisert i Europa. Vi er med på alt, men er uten innflytelse. EU betyr enormt mye, men Norge betyr nesten ingenting. Det eneste vi gjør, er å betale: Vi betaler for vårt utenforskap med stadig mer penger, stadig større demokratisk underskudd og stadig mindre debatt om Europa.

I 2009 er det 20 år siden Muren falt og Europa ble samlet. Det bør feires. Intet ville være bedre enn om også Norge kunne forberede seg på å ta sin del av ansvaret for Europas fremtid.

En Høyre/Ap-regjering kan gjøre det. Og vil de ikke regjere sammen, bør de i hvert fall diskutere en kontrakt om at de ikke nok en gang skal gi nei-siden vetorett i EU-saken. 

MERK!

Aftenposten har Clemets viktige premiss i starten av artikkelen blitt utelatt: " Jeg er blant dem som ønsker en sterk borgerlig regjering etter valget i 2009." Aftenposten beklager og har nå rettet dette i nettversjonen av artikkelen.

Se Aftenpostens nettprat med Kristin Clemet i dag.