Utvikling i Afrika var tema da Civita inviterte til åpent møte med Andrew Mwenda, redaktør redaktør for avisen The Independent i Kampala, Uganda.

Nærmere hundre mennesker hadde møtt opp for å høre Mwenda, som for bare en uke siden slapp ut av fengsel i Uganda. Han har i flere år vært en uredd forkjemper for pressefrihet og demokratiske reformer i sitt hjemland. Han er også en kjent kritiker av det han mener er forfeilet vestlig bistand til Afrika. 

"Ingen land har noen gang har blitt rike på å motta bistand. Bistand bidrar ikke til varig utvikling. Bistand er problemet og ikke løsningen”, sa Mwenda og pekte på at kontinentet har blitt fattigere, på tross av at Afrika samlet har mottatt over 600 milliarder dollar i bistand.

”Bistanden har gjort afrikanske land til velferdsklienter. Vi har blitt passive mottagere av stønad, og forventer at Europa skal løse våre problemer. Og europeere tror at de kan løse våre problemer. Men, verken bistand eller sletting av gjeld er løsningen”, sa Mwenda.

Han fremholdt økonomiske reformer som eiendomsrettigheter, frihandel og ikke minst utenlandske investeringer som de viktigste bidragene til effektiv fattigdomsbekjempelse. "Det er enkelt. Land blir rike av å produsere varer og tjenester som folk vil kjøpe. Bare se på Kina. Kina har ikke blitt rikt på almisser og såkalt rettferdig handel. Nei, Kina har blitt rikt på å lage produkter som etterspørres på verdensmarkedet", sa han. Mwenda mente at de rike landene har et ansvar for å  slippe til de afrikanske landene på verdensmarkedet.   

Mwenda beskrev ”fair trade”, som et slags utslag av ”snillisme” – som om afrikanere ikke er i stand til å konkurrere i et ordinært marked uten særordninger og støttehjul. Han mente også at sletting av gjeld ga et  signal til makthavere om at mislighold og sløsing med statens ressurser er helt ok.

Mwendas tydelige og engasjerte budskap om behovet for liberale reformer i Afrika har gjort ham internasjonalt kjent. For tiden er han gjesteforsker ved Stanford universitetet i USA. I 2006 ble han invitert til London av statsminister Tony Blair for å diskutere rapporten til the Commission for Africa, et prosjekt lansert for å revurdere tradisjonell bistand til Afrika. Mwendas artikler om Afrika og utviklingspolitikk er publisert i en rekke aviser som blant annet Der Spiegel, The Times, The Economist, New York Times, Washington Post og the International Herald Tribune.

Andrew Mwenda var foredragsholder på Fremskrittspartiets landsmøte forrige helg