Demokrati og rettigheter

SOMMERMOTE: Chic Guevara?

Publisert: 8. august 2007

Ikke en sommer uten at man ser ungdommer sprade rundt i trøyer med den velkjente revolusjonshelten avbildet på brystet. Senest i dag så jeg Sosialistisk Ungdoms leder med en slik trøye. Hun mener nok noe med det, i motsetning til flertallet som knapt aner hvem den skjeggete fyren på bildet er.

Antagelig har de fått det for seg at det er en kul latin-amerikansk ”frihetshelt”  som har opponert mot USA. Uansett, kult er det i hvert fall å vise at man er samfunnsengasjert og at man har meninger – at man står for noe, liksom. Eller?

I Danmark vakte en tv-kokk nylig fortjent harme ved å bære en Che Guevara -trøye i et tv-program. Kokken forsvarte seg med at programmet handlet om cubansk mat. Den danske nettavisen 180 GRADER spurte betimelig om det ville være like greit, i et tv-program om italiensk mat, å opptre i en Mussolini-trøye.

Hvem var så denne ”revoulsjonshelten” og venstresidens poster-boy numero uno? Den danske nettavisen minnet sine lesere om noen ”highlights” fra Che Guevaras karriere som burde få flere enn lederen i Sosialistisk Ungdom til å tenke seg om.

DE