Erling Lae startet med en honnør til SV og et kraftig spark til AP: ”Vi er enige med SV om flere viktige mål, og jeg liker å diskutere med SV fordi de, i motsetning til AP, er ærlige. Man vet hva man forholder seg til. Det gjør man ikke med AP», sa han.

Begge partier er opptatt av skole og sosial utjevning, men man er helt uenige om virkemidlene, mente Lae: «Med SVs skolepolitikk i praksis er det vanskelig å skjønne at dette er et prioritert område», sa han. 

”Det må satses langt sterke for å få ned antallet som dropper ut av skolen. I tillegg er det stor mangel på lærlingeplasser”, sa Marianne Borgen som også understreket behovet for styrket norskopplæring blant barn med minoritetsbakgrun. Borgen gikk også hardt ut mot rangering av skoler på grunnlag av resultater.

”Hvorfor er dere så redde for informasjon om hva skolene presterer”, spurte Lae. Borgen svarte at karakterer ikke gir god nok informasjon om hva skolene presterer. Fabian Stang mente at man må tåle at noen blir belyst som dårlige og viste til de gode resultatene fra Ullern VGS.

”Skoleledelse er viktigere enn rangering”, fremholdt Lindsjørn og viste også til Ullern VGS. ”SV vil også teste men vi skal ikke rangere”, understreket han. Hvorfor man skal teste dersom man ikke har tenkt å bruke testresultatene som sammenligningsgrunnlag var uforståelig for Stang.  

Eldreomsorg og valgfrihet ble sentralt i debatten. » Valgfrihet i eldreomsorgen dreier seg om verdighet ogselvbestemmelse, sa Lae og kunne ikke begripe at venstresiden kunne være motstander av dette. «Det dreier seg om å utvide klageretten med en bytterett», sa han og viste til at erfaringene i Oslo med brukervalg er gode. 80 prosent av dem som har benyttet seg av brukervalg innen hjemmetjenestene er fornøyde. 

Fabian Stang fulgte opp Lae ved å vise til Ammerudlunden sykehjem som er en ”mønsterbedrift” og privatdrevet. ”Private aktører bidrar med en type nytenkning som kommer alle sykehjemmene i kommunen til gode” , sa han.  Lindsjørn svarte at Ammerudlunden er helt nytt og derfor et dårlig eksempel. «Høyre har styrt i 11 år og eldreomsorgen er fremdeles ikke bra. Byrådet har ikke lykkes med annet enn å gi noen valget mellom firma A eller B. Det blir ikke bedre omsorg av det», sa Lindsjørn og la til at det er innholdet i tjenestene som er viktige. « Omsorg blir til mellom mennesker. Det er ikke egnet for konkurranse mellom firmaer», sa han. Borgen mente i tillegg at tall fra KOSTRA viser at Oslos eldreomsorg er langt fra å skinne. Det kreves mer ressurser mente hun og viste til at den ansvarlige byråden for eldreomsorg, Sylvi Listhaug (FrP), i valgkampens sluttfase også har begynt å snakke om behovet for økte ressurser.  Debatten viste veldig tydelig at partienes fremste kandidater i Oslo har et genuint engasjement for både eldreomsorg og skole. Veien til målet er man altså dundrende uenige om.