Demokrati og rettigheter

Civita møtte Det muslimske brorskap

Publisert: 8. mai 2007

Etter forespørsel fra UD hadde Civita 7. mai besøk av to representanter fra Det muslimske brorskapet i Egypt. Med i møtet var også representanter fra universitetet i Oslo.

En av de besøkende fra det muslimske brorskapet var den sentrale lederen Abu al-Futuh, som også er generalsekretær for Unionen av arabiske leger. Det muslimske brorskapet ble etablert av den kjente muslimske modernisten Hassan al-Banna i 1928, og har avdelinger i en rekke land. Brorskapet ble forbudt i 1954, etter at de ble beskyldt for å stå bak drapsforsøket på Gamal Abdel Nasser, som skulle bli Egypts president.

Det muslimske brorskapet representerer i dag den klart viktigste opposisjonsbevegelsen mot president Hosni Mubaraks regjering og det dominerende National Democratic Party. Ved parlamentsvalget i 2005 vant brorskapet over 20 prosent av setene i det egyptiske parlamentet, til tross for at de avsto fra å delta i mange valgkretser. De utgjør derfor en sentral kraft i landets politikk, til tross for at organisasjonen ikke formelt er lovlig. Det muslimske brorskapet har alltid hevdet at de har en fredelig agenda som vektlegger religion og sosial utvikling av det egyptiske samfunnet. Brorskapet har likevel blitt kritisert for å ha en islamistisk agenda, hvor man ønsker å tufte samfunnet på religiøse prinsipper og religiøse lover.

Civita mente det var grunn til å treffe representanter for det muslimske brorskap fordi de presenterer seg selv på en offensiv måte som et fredelig, liberalt og demokratisk alternativ til Mubaraks regime, som de anklager for brudd på menneskerettigheter og grovt maktmisbruk. Samtidig la ikke Civita skjul på at man fra liberalt hold i europeisk politikk er skeptisk til å blande religion og politikk, slik Det muslimske brorskap gjør. Civita ba representantene for brorskapet redegjøre for sitt syn på religiøse og etniske minoriteter i samfunnet, og på kvinners posisjon, spesielt på områder som skilsmisse og arv, hvor mange tradisjonelt orienterte muslimske tenkere gir menn betydelig større rettigheter, enn kvinner. Representantene fra det muslimske brorskap svarte utfyllende på spørsmålene og hevdet at minoriteters og kvinners rettigheter ville bli betydelig styrket hvis de kom til makten. De arbeidet blant annet aktivt for å øke fri tilgang til utdanning og arbeid.  Abu al-Futuh understreket også en rekke ganger at brorskapet aldri ville forsøke å ta makten, og heller ikke beholde makten om de skulle få den, gjennom andre kanaler enn de rent demokratiske.

Representantene fra Det muslimske brorskapet hevdet overfor Civita at brorskapets islamske ståsted ikke var av avgjørende betydning for egyptiske myndigheter. De mente at om brorskapet hadde skiftet ideologi fra islam til kommunisme, ville Mubaraks politi fortsatt sin kraftige undertrykking av deres representanter og medlemmer ganske enkelt fordi brorskapet representerer den sterkeste opposisjonen mot det sittende regimet. Det egyptiske politiet har den siste tiden arrestert en rekke medlemmer av Det muslimske brorskapet, og de forventer ikke at undertrykkingen vil avta med det første.

Torkel Brekke