Demokrati og rettigheter

PERSONVERN: Liten grunn til å juble

Publisert: 18. april 2007

Datatilsynet har fremlagt sin personvernrapport for 2007. Rapporten refererer til en større internasjonal undersøkelse som viser at de nordiske landene har dårlig personvern. – Ingen grunn til å rope hurra, sier Lee Bygrave ved Institutt for privatrett ved Universitetet i Oslo.

Undersøkelsen om personvernets stilling er gjennomført i 36 land. Norge er ikke blant landene men Lee Bygrave mener Norge ligger på omtrent samme nivå som Sverige. Sverige og Danmark kommer dårligst ut i EU.

200 eksperter har vurdert lover og regler i forhold til personvernet. Sverige kommer nest dårligst ut av alle EU-landene. Bare Storbritannia gjør det dårligere. Storbritannia havner på nivå med Russland og Kina.

Tyskland har best personvern av alle de 36 landene. Det skyldes ifølge Bygrave at personvernet i Tyskland er grunnlovsfestet. – Tyskland har dessuten en historisk ballast som gjør at man er ekstra nøye med personvern og databeskyttelse, sier Bygrave.

Personvernets svake stilling i Norden skyldes at vi er naive og litt dumsnille, mener Bygrave. I Norden har folk stor tillit til at det offentlige og private aktører håndterer personopplysninger på en forsvarlig måte.

Bygrave etterlyser en debatt om grunnlovsfesting av personvernet i Norge.

Se Datatilsynets personvernrapport for 2007

Mer av Lee Bygrave på Civitas hjemmeside:

Personvern etter 11. september

Frihet – samtalen fortsetter…

Mer om personvern på Civitas hjemmeside:

Storebror ser mer og mer, av Torkel Brekke

Frokostmøte 28.02.07: Personvern og terrorbekjempelse