Økonomi og velferd

NY RAPPORT: Norge best i eiendomsrett

Publisert: 7. mars 2007

En ny rapport viser betydningen av eiendomsrett for økonomisk vekst. Norge utmerker seg som det landet i verden med best rettslig beskyttelse av eiendomsrettigheter.

En ny internasjonal indeks viser betydningen av eiendomsrettigheter for å stimulere vekst. Land med stabil økonomisk vekst har også best beskyttelse av eiendomsrettigheter, mens de fattigste landene i verden kjennetegnes ved dårlig beskyttelse av eiendomsrettigheter. Norge topper rangeringen og hakk i hæl kommer andre vest-europeiske land.  

Det er første gang det er foretatt en så omfattende komparativ analyse av rettslig beskyttelse av eiendomsrettigheter og hvilken betydning dette har for økonomisk vekst.

Indeksen (International Property Rights Index), som er utarbeidet for første gang i år, rangerer 70 land etter hvor godt eiendomsrettigheter, i vid forstand, er sikret i lovgivningen.

 Den verdenskjente utviklingsøkonomen Hernando de Soto sier følgende i introduksjonen til rapporten: ”Mekanismer for rettslig beskyttelse av eiendomsrettigheter er akkurat hva de fattige i utviklingslandene trenger for å kunne drive normal forretningsvirksomhet”.

Denne første IPRI indeksen analyserer en rekke forhold knyttet til eiendomsrett i de enkelte landene:

– Juridiske – og politiske forhold

– materielle og imatterielle rettigheter

Til sammen utgjør de 70 landene 95 pst av verdens samlede BNP.

Landene er delt inn i fire grupper. Gruppen som har best beskyttelse av eiendomsrettigheter har en gjennomsnittlig BNP mer enn syv ganger så høy som landene i gruppen som gjør det dårligst.

Rapporten som er utarbeidet av Property Rights Alliance i USA og deres Hernando de Soto Fellowship Program, blir distribuert av 38 tankesmier over hele verden, herunder Civita.

Indeksen skal hjelpe utviklingsland til å utvikle robuste økonomier ved å prioritere lovmessig beskyttelse av eiendomsrettigheter. En fungerende markedsøkonomi forutsetter en legal infrastruktur hvor eiendomsrettigheter er helt grunnleggende.

Det vi tar for gitt i vår del av verden er ingen selvfølge for store deler av verdens befolkning.

SE RAPPORTEN

For mer informasjon om rapporten, kontakt Civita:

[email protected]

tlf: 40 00 22 77