Demokrati og rettigheter

Latin-Amerika: Demokratiet undergraves

Publisert: 23. januar 2007

Det går en ”venstrevind” over Latin-Amerika. Mange har fått gjenoppvekket troen på ”demokratisk sosialisme”. Nylig gjorde sandinisten Daniel Ortega ”comeback” som president i Nicaragua. Denne gang som folkevalgt. Folkevalgte er også Hugo Chavez i Venezuela og Evo Morales i Bolivia. Men hva skjer med demokratiet? Dette var tema for et møte hos Civita i dag.

 

Ledende opposisjonspolitikere fra Latin-Amerika deltok i dag i et møte hos Civita for å rette søkelys på vilkårene for demokrati i Venezuela og Bolivia. De vil bidra til et mer nyansert bilde av ”venstrevinden” som i følge dem har lite med demokrati å gjøre.

 

Oppfordringen deres var tydelig: Følge nøye med på hva som skjer med de demokratiske insitusjonene i landene. De samme institusjonene som gjorde det mulig for Chaves, Morales og Ortega å bli valgt, vil bli endret ulovlig for å hindre fremtidig opposisjon. Dette skjer uten at mange bryr seg om det, mener de. – Det vi ser er ikke et væpnet statskupp, men et snikende kupp.

 

Dette skjer i Bolivia bl.a. ved at opposisjonen fysisk hindres fra å delta i kongressen når viktige lovsaker skal behandles, som f.eks endringer i konstitusjonen, i følge Ramiro Cavero Uriona, tidligere plan- og økonomiminister i Bolivia.

 

Henrique Fernando Salas, tidligere demokratisk valgt guvernør i Venezuela, beskrev hvordan Hugo Chavez har knyttet en strategisk allianse med regimet i Iran. Krigen i Irak har tatt mye av USAs oppmerksomhet vekk fra Latin-Amerika. Men, det er all mulig grunn til å følge nøye med på hva som skjer når slike land inngår samarbeid, mente han og understreket at det er galt, slik mange gjør,  å se på den politiske venstresiden som en enhet med samme mål. – Den norske rødgrønne regjeringen er langt ute på den liberale høyresiden i forhold til hva vi ser fra Morales og Chavez, sa Salas.

 

I kveld deltar både Salas og Cavero-Uriona på et åpent møte på Høyres Hus (se Høyres hjemmeside)