Latin-Amerika: Demokratiet undergraves

Det går en ”venstrevind” over Latin-Amerika. Mange har fått gjenoppvekket troen på ”demokratisk sosialisme”. Nylig gjorde sandinisten Daniel Ortega ”comeback” som president i Nicaragua. Denne gang som folkevalgt. Folkevalgte er også Hugo Chavez i Venezuela og Evo Morales i Bolivia. Men hva skjer med demokratiet? Dette var tema for et møte hos Civita i dag.


 


Ledende opposisjonspolitikere fra Latin-Amerika deltok i dag i et møte hos Civita for å rette søkelys på vilkårene for demokrati i Venezuela og Bolivia. De vil bidra til et mer nyansert bilde av ”venstrevinden” som i følge dem har lite med demokrati å gjøre.


 


Oppfordringen deres var tydelig: Følge nøye med på hva som skjer med de demokratiske insitusjonene i landene. De samme institusjonene som gjorde det mulig for Chaves, Morales og Ortega å bli valgt, vil bli endret ulovlig for å hindre fremtidig opposisjon. Dette skjer uten at mange bryr seg om det, mener de. – Det vi ser er ikke et væpnet statskupp, men et snikende kupp.


 


Dette skjer i Bolivia bl.a. ved at opposisjonen fysisk hindres fra å delta i kongressen når viktige lovsaker skal behandles, som f.eks endringer i konstitusjonen, i følge Ramiro Cavero Uriona, tidligere plan- og økonomiminister i Bolivia.


 


Henrique Fernando Salas, tidligere demokratisk valgt guvernør i Venezuela, beskrev hvordan Hugo Chavez har knyttet en strategisk allianse med regimet i Iran. Krigen i Irak har tatt mye av USAs oppmerksomhet vekk fra Latin-Amerika. Men, det er all mulig grunn til å følge nøye med på hva som skjer når slike land inngår samarbeid, mente han og understreket at det er galt, slik mange gjør,  å se på den politiske venstresiden som en enhet med samme mål. – Den norske rødgrønne regjeringen er langt ute på den liberale høyresiden i forhold til hva vi ser fra Morales og Chavez, sa Salas.


 


I kveld deltar både Salas og Cavero-Uriona på et åpent møte på Høyres Hus (se Høyres hjemmeside)


 


 


 

Støtt Civita

Civita er en liberal tankesmie som gjennom sitt arbeid skal bidra til økt forståelse og oppslutning om de verdiene som ligger til grunn for en fri økonomi, det sivile samfunn og styrket personlig ansvar. Civita er en ideell virksomhet. Vårt arbeid består av debattmøter, seminarer, publikasjoner, skolering og viktige innspill i samfunnsdebatten. Dette er gjort mulig ved hjelp av støtte fra private.

Ditt bidrag vil bidra til at Civita kan fortsette det viktige arbeidet med å formidle kunnskap og ideer som utvider rommet for politisk debatt.

GI DITT BIDRAG HER »