Demokrati og rettigheter

Venstresidens nye fyrtårn for fall? Brutte løfter og økende korrupsjon i Venezuela

Publisert: 11. januar 2007

Venezuelas president Hugo chavez kom til makten i 1998 på løftet om å ta et oppgjør med korrupsjonskulturen i landet. I tillegg skulle han gjøre noe med de enorme sosiale forskjellene. Nå viser det seg derimot at korrupsjonen har økt dramatisk på alle nivåer i samfunnet. Han har også hatt større suksess med å skape en rik «revolusjonær overklasse» av lojale støttespillere enn å bekjempe fattigdommen i landet. Den politiske eliten og byråkratiet beriker seg av oljeformuen mens den fattige befolkningens lojalitet kjøpes for penger, viser ny rapport.

 

Hugo Chavez inspirerer en «venstrevind over Latin-Amerika» og omfavnes av mange på venstresiden som det nye store håpet for sosialismen. Hatet mot USA er åpenbart en drivkraft for Chavez. Det skal ofte ikke mer til for å vekke stor sympati og forståelse hos mange på venstresiden.

 

Beskrivelsen av de brutte løftene og den feilslåtte politikken fremgår i en ny rapport fra Cato Institute. Hovedtema for rapporten er den dramatisk økende korrupsjonen i landet. Rapporten fra Cato Institue er skrevet av Gustavo Coronel som var styremedlem i det statlige oljeselskapet Petroleos de Venezuela (1976-79) og Venezuelas representant i Transparency International (1996-2000).

 

I følge rangeringen til Transparency International, Corruption Perception Index, havnet Venezuela på 138. plass i 2006 av totalt 163 land i målingen. I 2005 havnet landet på plass 136. Landet er et av de mest korrupte land i verden.

 

Landet bunner også rangeringen i Economic Freedom of the World med en 126. plass av totalt 130 land. Ingen andre land i rangeringen har hatt en sterkere utvikling mot mindre økonomisk frihet siden 1980.  

 

I tillegg til økende korrupsjon og redusert økonomisk frihet er landet et av verdens farligste. Statistikk fra kilder som Latinobarometro, The Inter-American Development Bank, PROVEA (en menneskerettighetsorganisasjon i Caracas) viser at antallet drap har økt med 128 prosent i perioden 1998-2005. Antallet kidnappinger har økt med 426 prosent.

 

Oppløftende nytt fra Venezuela var overskriften på SVs hjemmeside etter at Chaves vant forrige valg (!)

 

DE