Ideer

Nytt Minerva i salg

Publisert: 7. september 2006

Utgave nr. 3 2006 av tidsskriftet MINERVA er i salg i Narvesen. I denne utgaven bys det på en rekke spennende intervjuer og artikler.

· Han har blitt kalt nasjonalistisk, udemokratisk og reaksjonær – av venstresiden. Klassekampens mektige redaktør, Bjørgulv Braanen, fyrer løs om norsk politikk, venstresidens idealisme, likhetene mellom trotskyisme og nykonservatisme, og selvfølgelig Kansas…

· «Ydmykheten for rasjonalitetens begrensning, troen på den spontane orden og overbevisningen om at frihet må sikres gjennom likhet for loven plasserer Hayek i den liberalkonservative tradisjonen etter Edmund Bruke», skriver Minervas Kristian Meisingset. Direktør ved Adam Smith Insititute, Eamonn Butler, og Dag Ekelberg fra tankesmien CIVITA, supplerer med analyser av F.A. Hayeks liv og tenkning.

· «Han har bare minnet meg om noe som jeg har visst hele livet…dette at…disse møtene, som ditt og mitt møte. Dette er slik livet har artet seg. Det har alltid stått en Annen og ønsket velkommen», filosoferer Professor Asbjørn Aarnes.

· «Finnes det i det hele tatt noe slikt som internasjonal rett?» Sergei Kovalev, tidligere sovjetisk dissident og russisk parlamentariker, stiller spørsmålet. «Ja, en videre utvikling – og rask utvikling – av den internasjonale rett er etter min mening nødvendig for at menneskene skal kunne overleve på denne vår klode», hevder Carsten Smith.

· NATO har fått en endret rolle, amerikansk utenriks- og sikkerhetspolitikk har fått nye prioriteringer, og sist men ikke minst så har EU vokst frem som en stadig mer selvstendig sikkerhetspolitisk aktør. Norge befinner seg i økende grad på sidelinjen i europeisk sikkerhetspolitikk, skriver Pernille Rieker i NUPI.

· Hvis man ønsker et Europa der nærhetsprinsippet er satt på sidelinjen til fordel for en maktsentralisering i Brussel, da vil det være naturlig å skyve EUs ’demokratiske underskudd’ foran seg for å oppnå nettopp det. Det betyr imidlertid ikke at EU vil bli mer demokratisk, hevder Minervas redaktør Nikolai Astrup.

· Mario Vargas Llosa är en av Latinamerikas viktigaste intellektuella. Medan andra marxister bortförklarade det tog Vargas Llosa det på allvar och övergav sina idéer. Så han blev liberal. Johan Nordberg intervjuer Mario Vargas Ljosa.

· En misforstått elitisk spiller? Minervas Magnus Tollefsrud gir leverer en kraftfull analyse av Dag Solstads forfatterroller.

· Eivind Tjønneland presenterer Heddas hysteriske skamløshet, en analyse av skam i Ibsens Hedda Gabler.

· Denne utgavens klassiker fra Minervas Kvartalsskrift er hentet fra 1960. Tore Lindbæk skriver om nykonservatisme.

· Heming Olaussen, leder i Nei til EU, og Julie Christiansen, leder i Høyres Europautvalg havner i duell om temaet: Trenger Europa EU?

· David Hansen tar til orde for etablering av jirga i Norge, nasjonalt og lokalt. Slik kan minoriteter med innvandrerbakgrunn vekkes til sterkere medansvar i nærmiljø og storsamfunn, mener han.

· Virginia Brilliant analyserer det groteske kunstuttrykk og spør: «What is the purpose of such works of art, of tremendous and terrible depictions of the grotesque, the hideous, and the deformed, of awful portrayals of great suffering and anguish?»

· Kanskje er det likevel en forskjell på selvhevdelsen som et mål i seg selv, og en selvhevdelse der selvet blir et instrument til å skape noe utover seg selv, skriver Mikkel E. Astrup.

· Den norske debatten om forholdet mellom stat og marked har fått et ideologisk og moralsk tilsnitt som i liten grad fokuserer på historiske prosesser og realiteter, hevder Sjur Kasa.

MINERVA SELGES I NARVESEN NÅ! ØNSKER DU Å ABONNERE? SEND EN E-POST TIL [email protected]

Med vennlig hilsen,

Nikolai E. Astrup, ansvarlig redaktør

Torbjørn Røe Isaksen, politisk redaktør

Nils August Andresen, kulturredaktør