Demokrati og rettigheter

Norge og USA

Publisert: 21. juni 2006

Nye generasjoner har ikke samme forhold til det som tidligere spilte en så stor rolle mellom våre land, sa USAs ambassadør Benson K. Whitney på CIVITAS frokostmøte i dag hvor temaet var forholdet mellom USA og Norge.

– Vi har et veldig spesielt forhold basert på viktige historiske hendelser. Den store norske innvandringen til USA, alliansen under den annen verdenskrig og ikke minst under den kalde krigen, har bidratt til å skape solide ”peope to people ties” mellom våre land, innledet ambassadør Benson K. Whitney. Ambassadøren understreket også betydningen av felles verdigrunnlag.

– Men, denne relasjonen endres over tid. Nye generasjoner har ikke samme forhold til det som tidligere spilte en så stor rolle mellom våre land, og vi ser i dag at stadig færre unge nordmenn studerer i USA, sa Whitney og understreket at det var en prioritert oppgave for ham å bidra til økt kontakt mellom nordmenn og amerikanere.

– Vi ønsker et nært og sterkt forhold til Norge, sa han og minnet om at hans president var den første statsleder som gratulerte Stoltenberg etter stortingsvalget.

Ambassadøren er vel kjent med hvilken rolle tankesmier spiller i amerikansk politikk og uttalte også at han syntes det var spesielt interessant å være invitert av en norsk politisk tankesmie.

Professor Ole O. Moen sa seg enig i ambassadørens vektlegging av verdifelleskap:

– Jeg skal tale på Eidsvoll den 4. juli. Hensikten er å markere hvor viktig den amerikanske grunnloven var som inspirasjon for vår egen liberale grunnlov, sa Moen.

Moen nevnte trekk ved våre land som ikke bidrar til tettere forhold. Han hevdet at Norge sekulariseres mens USA blir mer religiøst, at det sterke offentlige eierskapet i norsk næringsliv oppfattes som spesielt i USA og at Norge tillegger internasjonal lov større vekt enn hva USA gjør.

– Men, samtidig er det betegnende hvor like vi er. Begge land har en like lite beskjeden ”vi vet best”-holdning, sa han. Mange elsker å hate USA. – Det som gir seg uttrykk som anti-amerikanske holdninger er i praksis ofte anti-modernisme, sa Moen.