Demokrati

Overadministrerte nordmenn

Publisert: 13. juni 2006

– Vi nordmenn tror vi er verdensmestre i demokrati. Jeg tror ikke det stemmer. Vi er alt for opptatt av prosedyrer og for lite opptatt av politiske resultater. Politikk er i ferd med å bli en funksjon av teknokratiet, sa Øyvind Såtvedt i sin presentasjon av rapporten ”Det overadministrerte Norge” på CIVITAs frokostseminar i dag.

Øyvind Såtvedt mener at det politiske systemet er på vei mot en stadig mer svekket legitimitet. Han viste til den dalende deltagelsen i lokalvalgene. I kommunevalget i 2003 var valgdeltagelsen på under 60 prosent – den laveste valgdeltagelsen siden 1922. Deltagelsen i fylkestingsvalgene er enda lavere og har aldri vært lavere enn i siste valg.

Han mener vi må gå tilbake og minne oss selv om hva effektivt demokrati faktisk er.

– Politikere må kunne stilles til ansvar. For at det skal skje må folk vite hvem de er. Vi må styrke politikerrollen, sa Såtvedt som i rapporten foreslår tre reformgrep:

  • En styrking av politikerrollen gjennom bl.a. færre nivåer og politiske organer.
  • En problembasert organisering av beslutningsstrukturer og forvaltning nedenfra, med utgangspunkt i det aktuelle problem eller den aktuelle problemtype.
  • Tverrfaglig og fleksibel organisering av forvaltningen som kan tilpasses utfordringer preget av stadig større kompleksitet.

– Konsekvensen av å ikke gjøre noe vil være at demokratiet i stadig større grad utfordres av angrep på de prinsipper som demokratiet bygger på, fra proteksjonisme, nasjonalisme, rasisme, og/eller økt statlig styring og dirigering som ytterligere svekker enkeltmenneskets frihet og det sivile samfunnet, sa Såtvedt.

Leder av Stortingets kommunal- og forvaltningskomite, Dag Terje Andersen (AP) forsvarte den kommende regionalreformen: – Reformen som Såtvedt bl.a. kritiserer er mer enn en regionalreform. Det er faktisk en demokratireform, og det er på ingen måte gitt at reformen vil føre til flere eller like mange politikere som i dag, sa han. Andersen var enig i at politikerrollen må styrkes og mente det var all grunn til at politikere bør ta selvkritikk for at alt for mange politiske beslutninger fattes av byråkrater, ikke minst i direktoratene.

Andersen var likevel ikke enig i Såtvedts oppfatning om at vi har et demokratiproblem i dag. – Men, jeg tror det er viktig å rendyrke politikerrollen også lokalt, så får kommunestyrene beslutte hvor stor makt de vil delegere, sa han og la til at han mener Såtvedt tar feil nå han hevder at kommunenes handlefrihet svekkes gradvis, bl.a. gjennom økende bruk av øremerkede statlige bevilgninger. – Tvert imot får kommunene mer frihet, sa han.

Øyvind Såtvedts rapport «Det overadministrerte Norge» kan lastes ned gratis fra CIVITAs hjemmeside.