Private i velferden

Vellinge kommune – Haakon Lies mareritt

Publisert: 10. mars 2006

En kort film om en annerledes kommune: Det advares mot sterke scener av typen fornøyde eldre mennesker på anbud, glade barn i friskoler, og en stolt ordfører som har blitt gjenvalgt gang på gang, skriver Dag Ekelberg.

Denne filmen ble laget av Thor Kleppen Sættem og undertegnede i forbindelse med NHOs Årskonferanse i 2003. Servicebedriftenes Landsforening har gjort den tilgjengelig for et større publikum. Stor honnør til SBL for innsatsen for sosialrealistiske kortfilmklassikere! (se link til filmen nederst). 

Filmen er en usminket dokumentar fra en forblåst kommune på sydspissen av Sverige – Vellinge kommune. Skulle den fått en pris for beste dokumentarfilm ville det vært i klassen for skrekkfilmer, ihvertfall om nåværende kulturminister hadde sittet i juryen. Selv om filmen, rent budsjettmessig kan sammenlignes med «Plan 9 From Outer Space» så er dette langt fra science fiction. Dette er rendyrket sosialrealisme: Håndholdt kamera, høstvær og usminkede ansikter i dagligdagse situasjoner. Historien er sann og den handler om en kommune som har gått svært langt i å gjøre det motsatte av hva Haakon Lie og Jan Davidsen har advart mot i Norge. Det advares mot sterke scener av typen fornøyde eldre mennesker på anbud, glade  barn i friskoler, og en stolt ordfører som har blitt gjenvalgt gang på gang.

Snurr film!

Dag