Økonomi og velferd

Økonomisk frihet i verden – 2005

Publisert: 19. september 2005

Rapporten som hvert år utgis av over 50 tankesmier i verden måler utviklingen av økonomisk frihet i verden. Rapporten rangererer 127 land. Rapporten inneholder en omfattende analyse av sammenhengen mellom økonomisk frihet og omfanget av voldelige konflikter. Analysen viser en klar sammenheng mellom fred og markedsøkonomi.

Hele rapporten kan lastes ned her

Hovedkonklusjoner:

  • Den tidligere påviste trenden i retning av større global økonomisk frihet fortsetter.
  • De land som har hatt sterkest utvikling i retning av større økonomisk frihet siden 1985 er: Bolivia, Brasil, El Salvador, Ghana, Island, Jamaica, Nicaragua, Peru, Polen, Tanzania og Uganda. Blant landene som har opplevd signifikant redusert økonomisk frihet er Myanmar, Venezuela og Zimbabwe.
  • Landene med friest økonomi er: Hong Kong, Singapore, New Zealand, Sveits, USA, Storbritannia, Canada, Irland, Australia, Estland, Luxembourg og Saudi-Arabia.
  • De fleste lavest rangerte landene er afrikanske, latin-amerikanske og tidligere kommunistregimer. Botswana kommer høyest ut blant de afrikanske landene sør for Sahara. Chile og Costa Rica gjør det best i Latin Amerika.

Økonomisk frie land har mye høyere velferdsnivå enn land med mindre fri økonomi:

  • Landene i den høyest rangerte femtedelen har langt høyere BNP per capita (GDP of USD 25, 062) enn landene i den nederst rangerte femtedelen (GDP of USD 2,409)
  • Arbeidsledigheten i den øverste femtedelen er gjennomsnitlig på 5,2 pst mens den er på gjennomsnittlig 13 pst i den laveste femtedelen.
  • Gjennomsnittlig levealder blant innbyggere i den høyest rangerte femtedelen er 77,7 år mens den er på 52,5 år i den laveste femtedelen.
  • I den høyeste femtedelen er gjennomsnittlig inntekt blant de fattigste 10 pst av befolkningene på USD 6,451 mens den i den laveste femtedelen er på USD 1,185
  • Blant de høyest rangerte landene – altså høyeste femtedel av landene er 0,1 pst av barna i arbeid mens hele 22,6 pst av barna i landene med minst økonomisk frihet (laveste femtedelen på listen over landene) er i arbeid.
  • Innbyggerne i den høyeste femtedelen har også langt flere politiske rettigheter enn befolkningene i land med mindre økonomisk frihet. Økonomisk frihet og demokrati går hånd i hånd.

Rapporten inneholder også en analyse av forholdet mellom økonomisk frihet og fred. Hvilken rolle spiller økonomisk frihet som konfliktdemper?

Analysen av Erik Gartzke, ved Columbia University viser en klar sammenheng mellom graden av økonomisk frihet og voldelige konflikter. Faktisk viser det seg at økonomisk frihet spiller en større rolle for å redusere voldelige konflikter enn demokrati.