En passionerad liberalist

Den 2 februari 2005, är det 100 år sedan Ayn Rand föddes. Hon känns ofta igen som en säregen författare och, av många som en dogmatisk politisk filosof. Klart är dock att hennes tankar och idéer har haft stort inflytande över den liberala rörelsen.


Här i Skandinavien är Ayn Rand främst känd bland dem som är intresserade av liberalism och av hennes Objektivism. Det vi sällan påminns om är hennes betydelse som författare och hennes breda läsarkrets i framför allt USA.


 


För 60 år sedan toppade hennes första stora roman, The Fountainhead, säljlistorna i USA. Enigt undersökningar som bokklubben Book-of-the-month har gjort är Ayn Rands Atlas Shrugged ansedd som den näst mest betydelsefulla boken som medlemmarna har läst. Efter Bibeln ansågs Atlas Shrugged vara den bok som påverkat och förändrat deras liv mest.


 


Timbro i Stockholm anordnar i dag en utgivningsfest med anledning av förlagets nyöversättning av Ayn Rands Och världen skälvde (Atlas Shrugged). Intresset har varit så stort att förlaget varit tvunget att byta till större lokal för tilldragelsen.


 


Med Ayn Rand fick liberalismen och marknadsekonomin en förespråkare med främst moraliska och filosofiska argument för de frihetliga systemen. Hade Ayn Rand varit än mer närvarande i den liberala rörelsen kanske man sluppit kritiken som kalla och rationella ekonomister. Liberalismen marknadsekonomin och är värda ett passionerat försvar.


 


Läs mer om Ayn Rand här. Du kan dessutom finna hennes böcker via nätbokhandeln www.bauta.no


 


 


Maria Ludvigsson

Støtt Civita

Civita er en liberal tankesmie som gjennom sitt arbeid skal bidra til økt forståelse og oppslutning om de verdiene som ligger til grunn for en fri økonomi, det sivile samfunn og styrket personlig ansvar. Civita er en ideell virksomhet. Vårt arbeid består av debattmøter, seminarer, publikasjoner, skolering og viktige innspill i samfunnsdebatten. Dette er gjort mulig ved hjelp av støtte fra private.

Ditt bidrag vil bidra til at Civita kan fortsette det viktige arbeidet med å formidle kunnskap og ideer som utvider rommet for politisk debatt.

GI DITT BIDRAG HER »